Známeho českého sudcu zavraždili v jeho dome

TASR
9.7.2012 21:20

Obeťou brutálnej vraždy sa stal sudca Krajského súdu v Ostrave Miroslav Studnička (64), ktorý mal na starosti najvážnejšie zločiny. V rozpore s prvými informáciami však zatiaľ nie je jasné, kedy došlo k hrdelnému zločinu.

Známeho českého sudcu zavraždili v jeho dome
SITA

Telo obete údajne s podrezaným hrdlom sa našlo dnes v skorých popoludňajších hodinách.
Stalo sa tak však až po tom, čo sudca neprišiel do práce a nereagoval ani na telefonáty kolegov, uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Ostrave Lucie Böhmová. Súčasne dodala, že zamestnávateľ obete požiadal preto o preverenie v sudcovom bydlisku.

Všetci kolegovia zavraždeného na ostravskom súde sú v šoku, niektorí z nich vraj netaja obavy o bezpečnosť svojich rodín, informuje internetový server idnes.cz. Studnička žil pôvodne vo Vratimove, rodinný dom vo Frenštáte pod Radhošťom, v ktorom ho zavraždili, zdedil a rozhodol sa do neho presťahovať.
S jeho menom sa spája viacero procesov s ťažkými zločincami. Ide o sudcu, ktorý vyniesol rozsudok napríklad aj v procese s podpaľačmi z Vítkova, nedávno v procese s narkomanom, ktorý v Karvinej pobodal a znásilnil dievčatko alebo naopak zbavil jedného z obvinení šéfa vytunelovanej Českomoravskej družstevnej záložne Petra Bezruča.

Žiadny zdroj však žiadnu spojitosť vraždy s ktorýmkoľvek sudcovým prípadom neuviedol. Najznámejším z nich je zrejme kauza z Vítkova. Štyria extrémisti, ktorí pri útoku na tamojšiu rómsku rodinu z 19. apríla 2009 spôsobili ťažké popáleniny vtedy dvojročnému dievčatku Natálke, si aktuálne odpykávajú nepodmienečné tresty väzenia na 20 a 22 rokov za pokus o niekoľkonásobnú rasovo motivovanú vraždu a poškodzovanie cudzieho majetku.

Obhajca jedného z nich Petr Kausta už na správu o vražde sudcu reagoval varovaním pred spájaním s udalosťami z Vítkova a pripomenul, že vinníci sú za mrežami. Český minister spravodlivosti Pavel Blažek vyjadril nádej, že k zločinu nedošlo preto, že obeť pracovala ako sudca. Pokiaľ bol zavraždený kvôli tomu, ako súdil, bola by to tragédia a veľká strata pre českú justíciu, zdôraznil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok