Grécka ekonomika by tento rok mala klesnúť až o 6,9 %

TASR
9.7.2012 20:13

Grécka ekonomika by mala tento rok klesnúť až o 6,9 % namiesto pôvodne očakávaných 5 %. Uviedla to dnes Nadácia pre ekonomický a priemyselný výskum, ktorej kedysi predsedal súčasný minister financií Jannis Sturnaras.

Grécka ekonomika by tento rok mala klesnúť až o 6,9 %
SITA

Takýto prepad by znamenal pokles gréckej ekonomiky od konca roku 2007 až o pätinu, čo ešte viac sťaží šance Grékov znížiť rozpočtový deficit v stanovenom období. Obyvateľstvu by to navyše prinieslo ďalšie bolestivé opatrenia. "Ak sa náš odhad potvrdí, bude to znamenať, že za posledných päť rokov (2008-2012) klesol náš HDP o 20 %," povedal ekonóm z IOBE Angelos Tsakanikas.

"Najmä v stavebnom sektore je situácia dramatická. Na základe nášho prieskumu iba 0,04 % z celkovej populácie si plánuje tento rok kúpiť dom. To je veľmi málo," dodal Tsakanikas. Pritom práve stavebný sektor bol pred krízou jedným z hlavných ťahúňov ekonomiky.

IOBE zároveň upravila prognózu aj v oblasti nezamestnanosti, ktorá bude podľa nadácie tento rok vyššia než odhadovala v apríli. Vtedy počítala s mierou nezamestnanosti na úrovni 20 %, teraz už očakáva 23,6 %.
Najnovšia prognóza však zároveň dáva Grécku ďalšie argumenty na presvedčenie medzinárodných veriteľov, aby zmiernili podmienky druhého úverového programu v objeme 130 miliárd eur. Práve tie sú podľa Grékov dôvodom pokračujúcej hlbokej recesie, ktorá neumožňuje krajine postaviť sa na nohy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok