Nový premiér zložil sľub, EÚ bude Grécko pozorne sledovať

TA3 TASR SITA
8.7.2019 14:57

Kyriakos Mitsotakis, šéf gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia, ktorá zvíťazila vo včerajších parlamentných voľbách, už zložil sľub a stal sa tak novým premiérom. 51-ročný politik sľubuje nižšie dane, vyššie platy a podporu zahraničných investícií.

Najzadlženejší člen EÚ

Víťaz gréckych volieb Kyriakos Mitsotakis sa formálne ujal funkcie premiéra najzadlženejšieho člena Európskej únie so sľubom, že ukončí desaťročie hospodárskej krízy. Konzervatívneho politika, ktorý študoval na univerzitách v USA aj v Británii, čaká ťažká úloha po prevzatí úradu od porazeného lídra ľavice Alexisa Tsiprasa.

Štátny dlh Grécka dosiahol v minulom roku 335 miliárd eur, čo predstavuje zhruba 180 % jeho hrubého domáceho produktu. Predpokladá sa, že v tomto roku klesne na 168 % HDP, ale len ak si Gréci budú naďalej uťahovať opasky. Mitsotakisova strana Nová demokracia ale tvrdí, že to brzdí hospodársky rast. Má tak pred sebou náročnú úlohu. Na jednej strane musí uspokojiť  zahraničných veriteľov Grécka a zároveň zmierniť ťažkosti Grékov - znížením daní a opätovným prerokovaním fiškálnych cieľov. Jeho medové týždne by tak mohli byť krátke.

Absolvent Harvardu a bývalý konzultant spoločnosti McKinsey sa zaviazal, že vytvorí nové pracovné miesta a odstráni prekážky v podnikaní. Týmito sľubmi získal gréckych voličov, ktorí mu vo voľbách odovzdali 40 % hlasov. To bolo viac ako 31,5 % pre Tsiprasa.

Prioritou je reštart hospodárstva

Pre agentúru AFP Mitsotakis povedal, že za svoju prioritu považuje „reštart" hospodárstva, pričom motorom jeho „ambiciózneho rastu" by mali byť súkromné investície, vývoz a inovácie. Tvrdil, že by mohol presvedčiť veriteľov Grécka, aby akceptovali zmiernenie prísnych fiškálnych cieľov, ak im predloží komplexný reformný balík. Tsipras pred voľbami varoval, že Mitsotakis zruší sociálne výdavky, ktoré zaviedol na pomoc zraniteľným skupinám obyvateľov. A označil rodinu Mitsotakisovcov, jednu z popredných gréckych politických dynastií, za súčasť neúspešného systému, ktorý v roku 2010 priviedol krajinu na pokraj bankrotu, v dôsledku čoho musela požiadať o "ponižujúcu pomoc".

Mitsotakis je syn bývalého premiéra Constantina Mitsotakisa, jedného z najdlhšie slúžiacich poslancov. Jeho sestra Dora Bakojannisová je bývalá ministerka a prvá starostka Atén. Pred troma rokmi prevzal post lídra nových demokratov. Po voľbách bude mať jeho strana v 300-člennom parlamente väčšinu 158 kresiel. Nová demokracia bola naposledy pri moci v roku 2014 v koalícii s gréckymi socialistami. "Bolestný cyklus sa skončil," povedal Mitsotakis v televíznom prejave hneď po oznámení víťazstva a dodal, že Grécko "opäť hrdo zodvihne hlavu".

Rétorika pred voľbami vs. realita

Hospodársku situáciu v Grécku budú po aktuálnych parlamentných voľbách v Bruseli pozorne sledovať. Avizuje to aj slovenský minister financií Ladislav Kamenický, ktorý sa so svojimi kolegami z eurozóny bude aktuálnym vývojom v Grécku zaoberať na pondelňajšom rokovaní Euroskupiny.

„Jedna vec je rétorika pred voľbami a druhá vec je, čo bude reálne táto vláda robiť. My budeme ďalej pozorne sledovať, čo sa v Grécku bude diať a myslím si, že táto otázka sa znovu otvorí v septembri. Takže budeme sa tým samozrejme zaoberať,“ povedal Kamenický pred pondelňajším rokovaním ministrov financií eurozóny. Ako dodal, už pred voľbami boli v krajine prijaté opatrenia s dopadom takmer 1 % hrubého domáceho produktu, čo bolo vnímané negatívne, aj vzhľadom na prísne nastavené kritériá, ktoré musí Grécko v rozpočte dodržiavať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok