Verboval a znásilňoval deti. Terminátor je vinný, rozhodol súd

TA3 TASR SITA
8.7.2019 11:41

Medzinárodný trestný súd uznal bývalého lídra rebelov v Konžskej demokratickej republike vinným z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Bosca Ntagandu, známeho aj pod prezývkou Terminator, usvedčili z vrážd, znásilnení a verbovania detských vojakov. Jeho advokát ho pritom hájil tým, že Ntaganda, ktorý bol tiež detským vojakom, bol sám obeťou.

Ntaganda sa v roku 2013 prihlásil na americkej ambasáde v KDR, čo však bol podľa analytikov pokus o záchranu seba samého, keďže mu hrozilo nebezpečenstvo po tom, ako prehral boj o moc vo svojej skupine rebelov M23.

Ntaganda sa narodil v roku 1973 v Rwande. Po útokoch na Tutsiov však ako tínedžer ušiel do KDR. Ako 17-ročný sa zapojil do bojov, pričom pôsobil striedavo ako rebel a vojak v Rwande i KDR. ICC ho v roku 2006 obvinil z verbovania detských vojakov. V roku 2008 velil jednotkám, ktoré spáchali masaker v meste Kiwanja, kde prišlo o život 150 ľudí. V roku 2009 sa stal členom konžskej armády a získal hodnosť generála, pričom v roku 2012 dezertoval a vyvolal ďalšiu vzburu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok