Maďarský parlament schválil poplatok za finančné transakcie

TASR
9.7.2012 19:06

Poslanci maďarského parlamentu dnes schválili zavedenie poplatkov za finančné transakcie. Pôvodný návrh rozšírili aj na finančné úkony v rámci Maďarskej národnej banky (MNB) a štátnej pokladnice.

Maďarský parlament schválil poplatok za finančné transakcie
SITA

Predseda parlamentnej frakcie vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz Antal Rogán zdôvodnil rozšírenie účinnosti poplatku aj na centrálnu banku, pretože podľa jeho slov väčšina špekulatívnych peňazí sa nepohybuje medzi bankami, ale sa nachádza v centrálnej banke.

"Ak niekto chce špekulovať voči forintu, tak otvorí pozíciu v MNB, v ktorej môže umiestniť svoje finančné prostriedky pri vysokej úrokovej sadzbe," konštatoval Rogán, podľa ktorého nové poplatky z finančných transakcií zamedzia takýmto finančným krokom.
Vláda podľa predsedu frakcie Fideszu očakáva od zavedenia poplatkov ročný príjem vyše 300 miliárd forintov (1,036 miliardy eur), ktoré - ako Rogán povedal - chce použiť na ochranu a vytvorenie nových pracovných miest.

Poplatky sa nebudú vyberať za hotovostné vklady v bankách, pri medzibankových prevodoch a pri obchodovaní s cennými papiermi. Návrh podporilo 249 poslancov vládnych strán Fidesz a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), proti hlasovalo jednotne 94 opozičných poslancov.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v apríli avizovala, že plánuje zaviesť od januára budúceho roka poplatok za všetky druhy finančných prevodov, pričom oznámila, že sadzba bude 0,1 % z transformovanej sumy. Budapešť sa rozhodla pre tento krok na vlastnú päsť, hoci o takejto dani sa v EÚ vedú ostré diskusie.
Poslanci dnes prijali aj návrh na zavedenie dane z majetkovej a havarijnej poistky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok