Druhý pokus. Venezuelská opozícia sa opäť stretne s Madurom

TA3 TASR
8.7.2019 06:55

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó oznámil, že nové rozhovory medzi opozíciou a vládou prezidenta Nicolása Madura, sprostredkované Nórskom, sa budú konať na Barbadose. Termín obnovenia dialógu na novom mieste Guaidó nespresnil. Predstavitelia venezuelskej vlády a opozície však údajne súhlasili so stretnutím na karibskom ostrove počas najbližšieho týždňa.

"V reakcii na sprostredkovanie Nórskeho kráľovstva sa opozícia zúčastní na stretnutí so zástupcami uzurpátorského režimu na Barbadose, aby nadviazala rokovania o ukončení diktatúry," uviedol Guaidó vo vyhlásení. Delegácie zastupujúce súperiace politické tábory vo Venezuele sa stretli v Osle po prvý raz koncom mája v rámci procesu, ktorý sa pod záštitou Nórska začal dva týždne predtým s cieľom nájsť riešenie ekonomickej a politickej krízy v juhoamerickej krajine.

Na ropu bohatú Venezuelu sužuje už päť rokov hospodársky pokles poznačený nedostatkom potravín, liekov a iných základných potrieb. Ekonomická kríza prinútila z krajiny odísť milióny ľudí. OSN odhaduje, že humanitárnu pomoc potrebuje viac než sedem miliónov Venezuelčanov. Situácia prerástla do politickej krízy v januári, keď sa predseda Národného zhromaždenia Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura nebolo legitímne. Guaidóa uznali USA a ďalších vyše 50 krajín, nedokázal však zbaviť moci Madura, ktorého podporujú Kuba, Rusko a Čína.

Minulý utorok Guaidó ešte vyhlásil, že nie sú plány opätovne otvoriť uviaznuté rozhovory s "vražednou diktatúrou" Madura. Dodal však, že by znova "oficiálne komunikoval" s vládou, ak by boli oznámené nové rokovania zamerané na ukončenie Madurovho režimu. Guaidó žiada, aby rozhovory viedli k odchodu Madura z funkcie prezidenta, ktorú zastáva od roku 2013, odovzdaniu moci prechodnej vláde a následne "slobodným voľbám s medzinárodnými pozorovateľmi". Maduro opakovane uviedol, že dialóg s opozíciou "bude pokračovať", a to v záujme "mieru vo Venezuele".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok