Fotogaléria: na Mariánskej hore sa zišli státisíce veriacich

TA3 TASR
7.7.2019 13:18

Slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval poľský kardinál Stanislaw Rylko, v nedeľu vyvrcholila najväčšia a zároveň najstaršia púť na Slovensku na Mariánsku horu pri Levoči.

Fotogaléria: na Mariánskej hore sa zišli státisíce veriacich
TASR/František Iván

Program Levočskej púte sa začal v nedeľu 30. 6. a organizátori odhadujú, že počas víkendu zavítalo na Mariánsku horu takmer 400.000 pútnikov. Záchranári za dva dni ošetrili takmer 90 ľudí, vo väčšine prípadov išlo o kolapsy z tepla, prípadne dehydratácie. Hovorca púte Jozef Lapšanský potvrdil, že priebeh púte bol mierne dramatický, keďže najmä v sobotu neočakávali až takú účasť pútnikov na otváracej odpustovej omši, ktorú celebroval levočský dekan František Dlugoš.

"To nás príjemne prekvapilo, veriacich bolo ešte o čosi viac ako v nedeľu. Pristupovanie k sviatosti zmierenia, tak to bol maratón, začali sme v sobotu o 7. hodine a spovede trvajú nepretržite až doteraz. Zaznamenali sme veľa mladých, rodiny s deťmi, oproti predošlým rokom sme zaregistrovali aj viac peších pútnikov z viacerých kútov Slovenska. Vieme napríklad o dvojici, ktorá dva dni putovala až z Košíc, tradičnou je každoročná pešia púť mladých z Muráňa, prichádzali aj z okolitých obcí. Počasie prialo, takže aj mnoho Levočanov nečakalo na kyvadlovú dopravu, ale šli alejou Jána Pavla II. pešo," priblížil Lapšanský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok