Voľba nebola transparentná, kritizuje Juncker voľbu novej šéfky EK

TA3 TASR
5.7.2019 14:33

Dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker kritizoval spôsob, akým premiéri a prezidenti členských štátov Únie vybrali na summite jeho nástupkyňu. Voľba nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyenovej nebola podľa neho transparentná.

Nedodržal sa princíp špicenkandidátov

Dosluhujúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker kritizoval v piatok "nie príliš transparentný" spôsob výberu svojej nástupkyne, ktorou by sa podľa lídrov EÚ mala stať nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Junckerovi sa nepáči skutočnosť, že sa pri výbere nového šéfa EK nedodržal princíp takzvaných špicenkandidátov, na základe ktorého bol v roku 2014 zvolený aj on sám.

Nemeckú političku von der Leyenovú nominovali do funkcie ako kompromisnú kandidátku lídri krajín EÚ po tom, ako na tento post odmietli špicenkandidátov, teda volebných lídrov hlavných európskych politických táborov. O tom, či sa Ursula von der Leyenová skutočne stane šéfkou exekutívy EÚ, rozhodnú 15. júla poslanci Európskeho parlamentu.

Mnohí z nich sa pritom stavajú k  nominácii von der Leyenovej kriticky. "Proces (výberu) nebol veľmi transparentný," povedal Juncker na tlačovej konferencii v Helsinkách, kam pricestoval spoločne s eurokomisármi pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Fínska v Rade Európskej únie. Týmito slovami reagoval na novinársku otázku týkajúcu sa výberu nového predsedu EK.

Fínske predsedníctvo

Juncker porovnal súčasnú situáciu s obdobím spred piatich rokov, keď lídri EÚ vybrali do čela komisie jeho. Podľa neho išlo vtedy o veľmi transparentné rozhodnutie, keďže on sám kandidoval v eurovoľbách v roku 2014 ako špicenkandidát Európskej ľudovej strany. "Žiaľ, nestala sa z toho tradícia. Ja som bol prvým aj posledným špicenkandidátom," vyhlásil Juncker. Ursula von der Leyenová nielenže nepatrila medzi špicenkandidátov, ale vo voľbách do EP z mája 2019 vôbec nekandidovala.

Členovia EK sa v Helsinkách stretli s ministrami fínskej vlády a Juncker absolvoval rozhovory s jej predsedom Anttim Rinnem. Súčasťou programu aj obed podávaný fínskym prezidentom Saulim Niinistöm. Návštevu delegácia EK ukončí popoludní vo fínskom parlamente. Juncker v Helsinkách vyjadril ohľadne začínajúceho sa fínskeho predsedníctva optimizmus.

Fínsko je podľa neho "pragmatickou, realistickou a rozvážnou" krajinou a práve tieto vlastnosti bude podľa neho EÚ potrebovať v priebehu nasledujúcich mesiacov. Medzi priority fínskeho predsedníctva patrí boj proti klimatickým zmenám, dohoda na novom dlhodobom rozpočte EÚ. Fínsko tiež podporuje snahy o to, aby bolo čerpanie prostriedkov z eurofondov podmienené dodržiavaním pravidiel právneho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok