Cestovanie bratislavskou MHD má byť počas horúčav pohodlnejšie

TA3 TASR
5.7.2019 11:31

Dopravný podnik Bratislava zavádza vo vybraných vozidlách MHD automatické zatváranie dverí pomocou fotobunky. Podnik o tom informuje na svojom webe s tým, že takéto zatváranie dverí budú využívať vodiči nových električiek a niektorých typov autobusov.

Cestovanie bratislavskou MHD má byť počas horúčav pohodlnejšie
SITA/Branislav Bibel

Cestujúci pred nástupom do vozidla MHD stlačí tlačidlo na otvorenie dverí, tak ako doteraz, avšak vodič už nebude musieť na týchto vozidlách zatvárať dvere zo svojej kabíny pomocou tlačidla. "Tie sa zavrú automaticky prostredníctvom fotobunky. Jednotlivé dvere sa budú otvárať a zatvárať podľa skutočného dopytu cestujúcich," vysvetlil DPB. Aj týmto spôsobom sa podľa bratislavskej mestskej firmy môže zvýšiť účinnosť klimatizácie, keďže počas státia vozidiel MHD na zastávkach nedôjde až k takému úniku vychladeného vzduchu. Skráti sa totiž čas, počas ktorého budú dvere otvorené.

"Na nových električkách a autobusoch Mercedes-Benz a MAN sa teda budú dvere zatvárať vtedy, keď sa už v priestore dverí nebudú cestujúci nachádzať. Cestujúcich preto žiadame, aby sa zdržiavali ďalej od dverí, aby sa dvere mohli automaticky zatvoriť," vyzýva DPB. V prípade vyššieho obsadenia vozidiel, keď cestujúci využívajú aj priestor dverí, budú mať vodiči naďalej možnosť zatvoriť dvere prostredníctvom tlačidla.

Funkciou automatického zatvárania dverí fotobunkou sú vybavené nové električky a niektoré autobusy už dlhšie obdobie, doteraz sa však využívala iba sporadicky. "Automatické zatváranie dverí bude súčasťou špecifikácie pri nákupe ďalších nových vozidiel," deklaruje DPB. Cieľom je okrem zníženia úniku vychladeného vzduchu z vozidiel v lete a teplého vzduchu v zime, aj možnosť pristaviť vozidlo do východiskovej zastávky v predstihu pred odchodom. "Prvou lastovičkou bude linka X6, kde cestujúci na odchod nebudú musieť čakať na horúcom nástupišti, ale v klimatizovanej električke," spresnil podnik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok