Arafatovo telo exhumujú a preskúmajú kvôli rádioaktivite

TASR
9.7.2012 13:18

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dal povolenie na exhumáciu pozostatkov svojho predchodcu Jásira Arafata. Oznámil to dnes blízky Abbásov poradca Saíb Irikát.

Arafatovo telo exhumujú a preskúmajú kvôli rádioaktivite
SITA

Rozhodnutie prišlo niekoľko dní po tom, čo Inštitút rádiofyziky vo švajčiarskom meste Lausanne našiel údajne na Arafatových osobných veciach zvýšené stopy rádioaktívneho chemického prvku polónium 210. To oživilo špekulácie, že legendárneho palestínskeho vodcu otrávili.

Inštitút vtedy oznámil, že musí urobiť testy Arafatových pozostatkov, aby dospel k presvedčivým, nezvratným záverom, a Abbás uviedol, že v zásade je ochotný pitvu povoliť. Abbásov poradca Irikát dnes povedal, že Abbás dal teraz definitívny súhlas a pozýva švajčiarskych odborníkov na vykonanie testov pozostatkov. Irikát dodal: "Pripravujeme sa na pitvu."

Arafatov synovec dnes už skôr vyhlásil, že podľa jeho presvedčenia ďalšie testy nie sú potrebné. Nie je jasné, či synovec bude pitve brániť. Arafat (75) zomrel v nemocnici vo Francúzsku v roku 2004 po náhlej chorobe. Podrobnosti o jeho ochorení a smrti neboli zverejnené, čo okamžite vyvolalo množstvo fám a teórií. Mnoho Palestínčanov má už dlho podozrenie, že ich líder bol otrávený.

O exhumáciu pozostatkov vodcu, ktorý je pochovaný v sídle palestínskej samosprávy v predjordánskom Ramalláhu, požiadala Arafatova vdova Suha. Je presvedčená o tom, že jej manžel bol otrávený a nezomrel prirodzenou smrťou. Polónium 210 zapríčinilo aj smrť bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka v roku 2006 v Británii. Podľa predpokladov ho otrávili zámerne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok