Putin s pápežom strávil skoro hodinu, diskutovali aj o Sýrii či Ukrajine

TA3 TASR
4.7.2019 18:54

Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval vo štvrtok vo Vatikáne s pápežom Františkom aj o situácii v Sýrii, na Ukrajine a vo Venezuele. Po rozhovoroch s talianskym premiérom Giuseppem Contem v Ríme uviedol, že dúfa v pomoc Talianska pri znormalizovaní vzťahov medzi Moskvou a EÚ.

Reč bola aj o ekológii

"Počas srdečných diskusií obe strany vyjadrili svoju spokojnosť s rozvojom bilaterálnych vzťahov, ešte viac posilneným dnes podpísaným protokolom o porozumení týkajúcom sa spolupráce medzi detskou nemocnicou Bambino Gesu a detskými nemocnicami Ruskej federácie. Potom obrátili svoju pozornosť na rôzne otázky relevantné pre život katolíckej cirkvi v Rusku," uviedlo tlačové oddelenie Vatikánu na svojej internetovej stránke.

Potom sa dotkli ekologickej otázky a rôznych tém týkajúcich sa súčasných medzinárodných záležitostí, "s osobitným dôrazom na Sýriu, Ukrajinu a Venezuelu", dodalo tlačové oddelenie Svätej stolice. Schôdzka medzi Putinom a Františkom v knižnici Apoštolského paláca - ktorá sa konala za zatvorenými dverami, iba za prítomnosti tlmočníka - trvala viac ako 50 minút. Pri rozlúčke František požiadal Putina, aby sa za neho modlil, zatiaľ čo Putin sa mu poďakoval za "veľmi dôležitú a zaujímavú konverzáciu."

Conte: Dúfame v reguláciu na Ukrajine

"Dúfame, že Taliansko bude hovoriť o týchto postojoch dôsledne a jasne a bude sa snažiť o to, čo bolo opakovane verejne povedané; o obnovenie normálnych vzťahov v plnom formáte medzi Ruskom a Európou vo všeobecnosti," povedal Putin na spoločnej tlačovej konferencii s Contem. Ruský prezident vyjadril nádej, že nové vedenie Európskej komisie konečne uvidí škody, ktoré vznikli v dôsledku protiruských sankcií, a bude sa snažiť budovať dobré vzťahy s Ruskom.

"Európske národy premrhali šancu predať na ruskom trhu tovar za miliardy. Znamená to, že sa nevytvorili nové pracovné miesta, alebo bývalé pracovné miesta boli stratené, ľuďom sa nevyplácali mzdy a nevyplácali sa peniaze na všetkých úrovniach rozpočtového systému. Znamená to straty pre nás všetkých," povedal Putin. "Preto dúfam, že nové vedenie Európy to bude mať na pamäti a bude zodpovedajúcim spôsobom budovať vzťahy s Ruskom," zdôraznil šéf Kremľa.

Conte na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že nástup nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského môže otvoriť možnosti na nadviazanie dialógu o regulácii ukrajinskej krízy. "Dúfame v reguláciu na Ukrajine, keďže táto situácia má naďalej vplyv na vzťahy medzi Ruskom a EÚ. Musím konštatovať, že zatiaľ nie sú implementované minské dohody, ale podporujeme normandský formát a všetky mierové iniciatívy," povedal Conte. Premiér taktiež poznamenal, že Taliansko dúfa v pozitívny vplyv Ruska na riešenie globálnych kríz. Konkrétne spomenul vojnou zmietanú Líbyu, kde hrozí humanitárna kríza. Conte ale zdôraznil, že s Putinom sú zajedno v tom, že kríza sa musí riešiť politickými prostriedkami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok