Zo Slovenska uniesli dve malé deti. Po rokoch sú späť

TA3 TASR
4.7.2019 16:18

Dve deti, ktoré ich otec ešte v septembri 2012 uniesol do Egypta, sa v sprievode svojej slovenskej matky vrátili na Slovensko. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí, ktoré konzulárny prípad rodičovského únosu roky riešilo.

Zo Slovenska uniesli dve malé deti. Po rokoch sú späť
TASR (ilustračná fotografia)

Deti sa podľa rezortu mohli na Slovensko vrátiť na základe rozhodnutia egyptského súdu, ktorý ich zveril do starostlivosti matky. K vypátraniu detí Y. I. a J. I. na území Egypta a ich dopraveniu späť na Slovensko zas prispela operatívna súčinnosť slovenských a egyptských orgánov.

"Bezpečný návrat maloletých občanov do SR je potvrdením dobrých slovensko-egyptských vzťahov, ako aj vôle egyptskej strany zodpovedne pristúpiť k riešeniu zložitých a citlivých problémov, akými sú rodičovské únosy. V neposlednom rade je to aj výsledok efektívneho fungovania slovenskej diplomacie, jej konzulárnej služby a ďalších, do riešenia prípadu zapojených slovenských orgánov," reagoval na vyriešenie prípadu slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Ministerstvo tiež informovalo, že slovenská diplomacia aj naďalej venuje maximálnu pozornosť a aktívne spolupracuje s egyptskými úradmi aj na vyriešení ďalšieho prípadu maloletého občana SR v Egypte A. A., ktorého uniesol jeho otec v roku 2008.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok