Šefčovičovi v Bruseli pribudne agenda, jednotný digitálny trh

TA3 TASR
3.7.2019 17:32

Podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič bol v stredu poverený dočasným riadením agendy jednotného digitálneho trhu, ktorú doteraz zastával estónsky eurokomisár Andrus Ansip. Ten je od 2. júla členom Európskeho parlamentu.

Šefčovičovi v Bruseli pribudne agenda, jednotný digitálny trh
SITA/AP

Juncker: Je to ideálny človek

"Šefčovič vďaka doterajšej skúsenosti podpredsedu pre energetickú úniu a vedúceho projektového tímu má potrebné odborné znalosti a pracovnú sieť, čo z neho robí ideálneho človeka na zabezpečenie kontinuity v portfóliu jednotného digitálneho trhu počas dočasného obdobia," uviedol predseda EK Jean-Claude Juncker v správe pre médiá.

Juncker zároveň poveril eurokomisára pre rozširovanie a susedskú politiku Johannesa Hahna dočasným riadením agendy regionálneho rozvoja. Za tú doposiaľ zodpovedala rumunská eurokomisárka Corina Cretu, ktorá sa taktiež stala členkou europarlamentu.Mandát súčasnej eurokomisie končí 31. októbra tohto roku.

Šefčovič je poctený

"Som poctený možnosťou dočasne prevziať štafetu jednotného digitálneho trhu. Digitalizácia predstavuje rýchlo napredujúci svet, v ktorom Európa musí dominovať, ak chceme, aby toto storočie bolo európske a nie americké alebo čínske," uviedol Šefčovič po prebratí novej pracovnej agendy. Jednotný digitálny trh je podľa neho vynikajúcim príkladom oblasti, v ktorej má európska spolupráca zmysel a "vysokú pridanú hodnotu". Už 9. júla organizuje Šefčovič koordinačné stretnutie s kolegami z Ansipovho tímu, aby sa detailne oboznámil s prácou, ktorú treba dotiahnuť do "zdarného konca".

Šefčovič vo štvrtok v Štrasburgu v mene šéfa eurokomisie Junckera predstaví v pléne EP výsledky júnového summitu EÚ. Podľa pôvodného programu sa mal v europarlamente stretnúť aj s novovymenovanou šéfkou budúcej Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorá sa príde predstaviť poslancom zákonodarného zboru EÚ, ale k tomuto stretnutiu nakoniec nedôjde. Šefčovič by sa mal s Von der Leyenovou stretnúť v najbližších dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok