Čaká sa na rastlinné kurčatá. Falošné mäso sa šíri fastfoodmi

TA3 ČTK
6.7.2019 19:57

Trend proteínov založených na rastlinnej báze je taký silný, že oň prejavuje záujem aj reťazec rýchleho občerstvenia KFC, píše spravodajský server CNN.

Čaká sa na rastlinné kurčatá. Falošné mäso sa šíri fastfoodmi
SITA/AP

Zdravotné aj ekologické dôvody

"Mäso bez mäsa" zatiaľ fast-foodové reťazce používajú len ako alternatívu hovädzieho alebo klobás. Pokiaľ sa však táto móda rozšíri na kurčatá rastlinného pôvodu, plánuje KFC vyskúšať vo svojich prevádzkach jedlá, ktoré obsahujú rastlinný proteín. "Zatiaľ kurčatá nevidíme ako veľkú súčasť tohto trendu," povedal šéf prevádzok KFC v USA Kevin Hochman.

kuraci-hamburger-fastfood-1140px-sitaap_ac1100ae-c28a-d187.jpg

"Ale rozhodne ho so záujmom sledujeme a stretávame sa s veľkými dodávateľmi alternatívnych produktov, aby sme pochopili tento trh a to, kam mieri," doplnil Hochman. Zákazníci majú čoraz väčší záujem o rastlinné proteíny, a to zo zdravotných, tak aj z ekologických dôvodov. A trh proteínov, ktoré sa podobajú mäsu, sa rozrastá.

Do roku 2023 by mohol americký trh s náhradami mäsa vzrásť na 2,5 miliardy dolárov. Pre porovnanie, v minulom roku dosiahol 1,4 miliardy dolárov, ako uviedla spoločnosť pre prieskum trhu Euromonitor International. Celosvetovo by podľa odhadov mohol trh stúpať zo zhruba 18,7 miliardy dolárov v roku 2018 na 23 miliárd v roku 2023.

Populárne burgre bez mäsa

"Pokiaľ sa hydina rastlinného pôvodu stane bežnejšou a budeme mať pocit, že je to pre našich zákazníkov správne, potom to rozhodne vyskúšame," vyjadril sa Hochman. Hovorca KFC vo svojom vyhlásení uviedol, že KFC v USA zatiaľ nemá v pláne testovať mäso rastlinného pôvodu alebo mäsové alternatívy. "Sme si však vedomí síliaceho priemyselného odvetvia a pozorne tento trend sledujeme, aby sme sa o ňom dozvedeli toľko, koľko sa len dá," dodal.

Iné reťazce rýchleho občerstvenia sa však na trende falošného mäsa už vezú. Burger King tento rok spúšťa celonárodnú bezmäsitú verziu Whoppera. Bezmäsité fašírky do Whopperov pre neho vyrába firma Impossible Foods. Bezmäsité burgre predávajú aj ďalšie reťazce, ako napríklad Bareburger, Carl's Jr. a White Castle.

Prieskum a opatrné vyčkávanie

Predajcovia burgrov však nie sú jediní, ktorí dodávajú proteíny na báze rastlín na svoje jedálne lístky. Mexický fastfoodový reťazec Qdoba používa proteíny firmy Impossible a reštaurácie Little Caesars oznámili, že testujú pizzu s mäsovou náhradou Impossible. V Kanade testuje Tim Horton's tri raňajkové sendviče s klobásami rastlinného pôvodu, ktoré pre ne vyrába konkurent Impossible foods, firma Beyond Meat.

Iné reťazce rýchleho občerstvenia zatiaľ, rovnako ako KFC, len opatrne vyčkávajú. Výkonný riaditeľ firmy McDonald's Steve Easterbrook povedal CNBC, že firma tento trend zatiaľ "skúma". "Snažíme sa ho lepšie uchopiť a pozorne ho sledujeme," dodal s tým, že si nemyslí, že záujem o proteíny na rastlinnej báze je len prechodným módnym výstrelkom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok