Oheň zabíjal na ruskom plavidle, mohlo ísť o jadrovú ponorku

TA3 TASR
2.7.2019 16:21

Ruským hlbokomorským plavidlom, na ktorom v pondelok vypukol požiar, pričom zahynuli viacerí príslušníci ruského námorníctva, bola jadrová ponorka AS-12 s prezývkou Lošarik. Informovala o tom v utorok ruská agentúra RBC s odvolaním sa na svoje zdroje.

Oheň zabíjal na ruskom plavidle, mohlo ísť o jadrovú ponorku
SITA/AP (ilu)

Agentúra RBC poznamenala, že ruské ministerstvo obrany neuviedlo, kde presne došlo k nešťastiu a o aký typ ponorky ide. Podľa zdrojov RBC však ide o AS-12 — ponorku poháňanú jadrovým reaktorom, s hĺbkou ponoru do 6000 metrov a určenú pre 25 členov posádky. Na palube ponorky tohto typu nie sú zbrane.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo iba to, že pri požiari vedecko-výskumnej hlbokomorskej ponorky zahynulo 14 príslušníkov ruských námorných síl. K nešťastiu došlo podľa neho v ruských teritoriálnych vodách a požiar sa podarilo uhasiť.

Podľa rezortu je ponorka určená na výskum dna oceánu "v záujme ruského námorníctva" a že požiar vypukol počas batymetrických meraní. Námorníci zahynuli "v dôsledku otravy splodinami horenia". V súčasnosti je ponorka na námornej základni v Severomorsku. Príčiny nešťastia sú predmetom vyšetrovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok