Grécky parlament vyslovil dôveru vláde premiéra Samarasa

TASR, TA3
9.7.2012 07:09

Grécky parlament podľa očakávania vyslovil v nedeľu večer dôveru vláde premiéra Antonisa Samarasa. Koaličný kabinet podporilo 179 poslancov, 121 bolo proti, oznámil predseda parlamentu Evangelos Meimarakis.

Grécky parlament vyslovil dôveru vláde premiéra Samarasa
SITA

Novú vládu podporujú konzervatívci, socialisti a demokratická ľavica. Samaras počas trojdňovej rozpravy priznal, že Grécko zaostáva v plnení reforiem, na ktorých sa dohodlo s medzinárodnými veriteľmi. Ak Atény nebudú plniť podmienky záchranného balíka, hrozí im, že nedostanú ďalšiu splátku z úveru. Samaras v tejto súvislosti vyhlásil, že "veritelia musia prestať podkopávať snahy Grécka o zvládnutie krízy upozorneniami, že bude možno nútené odísť z eurozóny".

Opozícia zásadne nesúhlasí s úspornými a privatizačnými plánmi vlády. "Mám dojem, že čítam inzerát o predaji krajiny," povedal v rozprave šéf radikálnej ľavicovej strany SYRIZA Alexis Tsipras. Potenciálni kupci štátnych podnikov podľa neho prídu o svoje peniaze.

V Grécku sú momentálne na kontrolnej misii inšpektori Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), takzvanej Trojky, ktorí majú preveriť stav ekonomiky a dnes zverejnia svoje prvé poznatky. Nová grécka vláda sa ich pokúša presvedčiť, aby Aténam zmiernili podmienky záchranného úveru a poskytli viac času na splnenie fiškálnych cieľov. Podľa novín Kathimerini sú však prvé zistenia Trojky negatívne a Grécku hrozí pozastavenie ďalšej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok