Slovenské rošády v NHL. Sekera, Pánik aj Jurčo zmenili dresy

TA3 SITA TASR
1.7.2019 18:59

Slovenský obranca Andrej Sekera bude pokračovať v kariére v NHL v tíme Dallas Stars. Obe strany sa dohodli na jednoročnom kontrakte za 1,5 mil. USD. Richard Pánik ako voľný hráč podpísal kontrakt s Washington Capitals. Útočník Tomáš Jurčo podpísal zmluvu s tímom Edmonton Oilers.

Na waiveri bol iba deň

Tridsaťtriročný skúsený obranca si našiel nový klub iba deň po tom, čo ho doterajší zamestnávateľ Edmonton Oilers zaradil na waiver listinu nechránených hráčov. Oficiálny web "olejárov" zároveň informoval o tom, že vedenie klubu urobilo tento krok preto, aby mohlo skúseného zadáka vykúpiť zo zmluvy.

Bojnický rodák mal s Oilers platný kontrakt pôvodne do konca sezóny 2020/21 a z platového stropu by kanadskému klubu až do jeho uplynutia uberal 5,5 milióna amerických dolárov. Odchovanec prievidzského hokeja pôsobil v organizácii Oilers od sezóny 2015/16. V úvodných dvoch ročníkoch bol stabilnou súčasťou kádra a vynechal len tri duely. V nasledujúcich dvoch sezónach však prišli dlhodobé zdravotné problémy, ktoré Sekerovi sťažovali účinkovanie na klziskách najkvalitnejšej ligy sveta. Pred príchodom do Edmontonu hrával aj za Buffalo Sabres, Carolinu Hurricanes a Los Angeles Kings.

Sekera je účastník ôsmich svetových šampionátov v drese slovenskej seniorskej reprezentácie. Nechýbal ani na májových domácich MS, kde ako kapitán tímu SR v siedmich zápasoch nazbieral päť bodov za dva góly a tri asistencie. V rokoch 2010 a 2014 sa predstavil na olympijských turnajoch vo Vancouveri a Soči, v roku 2016 figuroval v zostave tímu Európy na Svetovom pohári.

Jeho príchod vyriešil situáciu na krídle

Útočník Richard Pánik ako voľný hráč podpísal kontrakt s Washington Capitals. V súlade s avizovanými správami 28-ročný rodák z Martina uzavrel so šampiónom NHL zo sezóny 2017/2018 kontrakt na štyri roky v hodnote 11 miliónov USD. Znamená to priemerný ročný zárobok 2,75 mil. USD. Tím z metropoly USA o tom informuje na svojej prezentácii na twitteri. Neskôr to potvrdil aj generálny maanžér Capitals Brian MacLellan. "Caps" chcú príchodom Pánika vyriešiť voľné miesto na pravom krídle tretieho útoku. Slovenský útočník mal s Arizonou zmluvu len do konca júna 2019, od pondelka bol voľný hráč.

Už v roku 2009 Pánika v 2. kole z 52. miesta draftovala Tampa Bay Lightning, v tomto klube v edícii 2012/2013 premiérovo naskočil na klziská NHL. V profilige hral odvtedy v každej sezóne, do ročníka 2015/2016 občasne hral aj v AHL. Od januára 2018 pôsobil v Arizone Coyotes, v ktorej drese zaznamenal v ostatnej sezóne dovedna 14 gólov a 19 asistencií v 75 dueloch.

V najprestížnejšej hokejovej lige sveta pôsobil okrem Arizony aj v Tampe Bay Lightning, Toronte Maple Leafs a Chicagu Blackhawks. Účastník tohtoročných MS v Bratislave a Košiciach bol v NHL zatiaľ najproduktívnejší v ročníku 2016/2017, keď za "čiernych jastrabov" z Chicaga dosiahol v 82 dueloch základnej časti bilanciu 22+22. Celkovo v NHL v 410 vystúpeniach nazbieral 159 bodov za 75 gólov a 84 asistencií. Ďalšie štyri body pridal v 12 stretnutiach play-off za Chicago (0+4).

V Edmontone bude Slovák aj v budúcej sezóne

Útočník Tomáš Jurčo sa ako neobmedzený voľný hráč dohodol na ročnej zmluve s klubom Edmonton Oilers. Podľa TSN mu kontrakt vynesie 750.000 dolárov. V minulej sezóne pôsobil 26-ročný krídelník v nižšej zámorskej súťaži AHL v tímoch Springfield Thunderbirds a Charlotte Checkers, s ktorým získal prestížny Calderov pohár. Jurčo sa stal prvým Slovákom, ktorý vybojoval Calderov pohár počas svojej kariéry dvakrát, z majstrovského titulu v AHL sa tešil aj v roku 2013 v drese Grand Rapids Griffins. Checkers, ktorí sú farmou klubu NHL Carolina Hurricanes, dominovali v nižšej zámorskej súťaži prakticky celú sezónu. V play off zaznamenal slovenský útočník 18 bodov v 18 zápasoch.

V NHL odohral Jurčo v dresoch Detroitu Red Wings a Chicaga Blackhawks 201 zápasov v základnej časti, strelil 22 gólov a nazbieral 50 bodov. V play off nastúpil na 10 duelov s bilanciou 1+1.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok