O mne reč nebola. Premiér prezradil, na čom sa rokovania zasekli

TA3 SITA TASR
1.7.2019 17:26

Nominácie spitzenkandidátov boli hlavným kameňom úrazu, prečo lídri krajín EÚ nezvolili žiadneho šéfa kľúčových inštitúcií. Novinárom to v lietadle po druhom dni rokovaní na mimoriadnom summite v Bruseli uviedol premiér Peter Pellegrini.

O mne reč nebola. Premiér prezradil, na čom sa rokovania zasekli
SITA/AP

"Otázka bola, do akej miery nomináciou spitzenkandidátov odovzdávajú premiéri rozhodovanie do rúk parlamentu. Proti pôvodnému modelu, že by spitzenkandidáti Frans Timmermans a Manfred Weber mali obsadiť Komisiu a Európsky parlament, sa postavila veľká skupina EPP i krajín V4," dodal predseda vlády s tým, že rokovania boli náročné, pretože v noci ani minútu nespali.

Mimoriadny summit pokračuje v utorok od 11:00. Pellegrini verí, že všetci pochopili, že treba prísť s novou kombináciou mien. "Zdá sa, že v utorok, by sme už mohli byť úspešnejší," povedal. Premiérovou snahou je získať zaujímavé portfólio pre Maroša Šefčoviča. O jeho údajnej kandidatúre na post predsedu Európskej rady sa podľa jeho slov na samite vôbec nehovorilo a sám k tomu nevyvíjal žiadne aktivity.

Lídri členských krajín EÚ hľadali od nedele večer na mimoriadnom summite v hlavnom meste Belgicka zhodu na menách, ktoré sa stanú šéfmi kľúčových postov v orgánoch Únie. Tými sú Európska komisia, Európska rada, Európska centrálna banka a miesto vysokého predstaviteľa pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. K výmene prichádza po májových voľbách do Európskeho parlamentu. Aj tento orgán bude mať svojho predsedu, novozvolení poslanci si ho budú voliť v stredu počas svojej prvej plenárnej schôdze v Štrasburgu. Krajinu na summite tradične zastupoval premiér Peter Pellegrini. Rokovanie sa začalo v nedeľu večer s trojhodinovým oneskorením a pokračovalo celú noc. Skončili až na poludnie.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok