Irán prekročil rubikon. Má viac obohateného uránu, ako môže

TA3 TASR
1.7.2019 15:30

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v potvrdil, že jeho krajina prekročila 300-kilogramový limit pre zásoby obohateného uránu. Ide o hranicu stanovenú medzinárodnou jadrovou dohodou z roku 2015.

"Irán na základe svojho plánu prekročil 300-kilogramový limit," povedal Zaríf iránskej polooficiálnej agentúre ISNA. Hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu ešte 17. júna oznámil, že dohodnutý limit pre zásoby uránu krajina prekročí o desať dní. Konštatoval vtedy, že Irán už štvornásobne zvýšil svoju produkciu nízko obohateného uránu. Irán nemá v súlade s medzinárodnou dohodou povolené mať zásoby uránu obohateného na 3,67 percenta v množstve viac než 300 kilogramov.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu so sídlom vo Viedni podľa agentúry Fars prekročenie stanoveného limitu potvrdila. MAAE však tieto informácie bezprostredne oficiálne nekomentovala. Irán už v máji oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými veľmocami.

Medzinárodná dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Tento rok Spojené štáty sankcie voči Iránu ešte sprísnili, pričom sa napätie medzi oboma krajinami stupňuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok