Prvý prezident USA na území KĽDR. Trump a Kim sa opäť stretli

TA3 TASR SITA
30.6.2019 09:08

Americký prezident Donald Trump si v demilitarizovanej zóne na medzikórejskej hranici podal ruku so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Trump sa po zvítaní s Kimom stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý vstúpil na územie Severnej Kórey.

"Som hrdý, že som prekročil túto líniu," uviedol, keď si obaja politici po podaní rúk v demilitarizovanej zóne sadli k rozhovorom. Ich stretnutie bolo zorganizované síce narýchlo, avšak stalo sa historickým. Kim vyhlásil, že jeho "skvelý" vzťah s prezidentom USA Donaldom Trumpom umožní týmto dvom bývalým dlhoročným nepriateľom prekonať prekážky, čo sa týka aj momentálne uviaznutých jadrových rozhovorov. Lídri sa dohodli, že počas najbližších týždňov obnovia aj rozhovory o jadrovom programe KĽDR. Trump dúfa, že sa im podarí dosiahnuť dohodu, pričom podľa neho "na rýchlosti nezáleží".

"Som presvedčený, že náš vzťah nám umožní prekonať bariéry, ktoré tu aktuálne sú," povedal Kim v rámci rozhovorov v demilitarizovanej zóne. Dodal, že práve ich dobré vzťahy umožnili doslova "cez noc", aby sa toto historické stretnutie v hraničnom pásme oboch Kóreí uskutočnilo.

Trump novinárom zároveň povedal, že severokórejského vodcu Kim Čong-una chce pozvať do Washingtonu. "Chcel by som ho hneď teraz pozvať do Bieleho domu," uviedol americký prezident. Obaja štátnici sa v nedeľu stretli po tretí raz - prvýkrát to bolo vlani na summite v Singapure a druhý raz v marci tohto roku vo vietnamskom Hanoji, keď sa ich schôdzka skončila bez dosiahnutia dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok