Filipíny boli nemilosrdné, loď s tonami odpadu je späť v Kanade

TA3 TASR
29.6.2019 19:52

Loď naložená 69 kontajnermi s tonami odpadu dovezeného z Kanady na Filipíny priplávala do Vancouveru, čím sa ukončil niekoľko rokov trvajúci diplomatický spor oboch krajín, ktorý poukázal aj na rastúcu nespokojnosť ázijských štátov s tým, že sa stávajú skládkou odpadov z celého sveta.

Odpad dovezený z Filipín zlikvidujú v jednej z kanadských spaľovní. Konflikt sa datuje do roku 2013 a 2014, keď súkromná spoločnosť z kanadskej provincie Ontário prepravila na Filipíny kontajnery s odpadom označeným ako recyklovateľné plasty. V kontajneroch bola však v skutočnosti zmes papiera, plastov, elektroniky a odpadu z domácností, vrátane kuchynského a použitých plienok. Filipínske zákony však dovoz zmesového odpadu zakazujú. Časť odpadu dovezeného pred rokmi z Kanady zlikvidovali na Filipínach, ale zvyšok bol celé roky uskladnený v miestnych prístavoch.

Problém s ním roky komplikoval bilaterálne vzťahy, ktoré sa v apríli vyostrili ešte viac, keď filipínsky prezident Rodrigo Duterte pohrozil, že Kanade "vyhlási vojnu", ak si odpad neprevezme. Kanada síce odpad do Dutertem stanoveného termínu - 15. mája - neprevzala, ale oznámila, že si najala dopravnú spoločnosť, ktorá by do konca júna mala odviezť kanadský odpad z Filipín.

Problém so skládkami odpadu v krajinách juhovýchodnej Ázie trvá odvtedy, čo Čína prestala zo zahraničia prijímať väčšinu recyklovateľného odpadu. Obrovské množstvo odpadového plastu sa odvtedy presmerovalo do juhovýchodnej Ázie, vrátane Malajzie, Indonézie a - v menšej miere - i na Filipíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok