Merkelová ohlásila staronovú klimatickú dohodu, opäť bez USA

TA3 TASR
29.6.2019 11:56

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v závere summitu skupiny G20 v japonskej Osake vyhlásila, že G20 prijme podobnú klimatickú dohodu, aká bola uzavretá vlani v Argentíne.

"Budeme mať podobný text ako ten z Argentíny. Deklaráciu 19+1," povedala Merkelová novinárom na stretnutí skupiny G20. Ako kancelárka dodala, Spojené štáty akceptujú, že ostatné štáty v spoločnej deklarácii potvrdzujú svoj záväzok dodržiavať stanovené ciele v boji proti klimatickej zmene. Ostatné krajiny však zároveň musia uznať, že USA by sa dali napriek svojmu odstúpeniu od parížskej dohody označiť za vedúcu krajinu pri znižovaní emisií CO2.

V závere summitu, ktorý sa konal v decembri 2018 v Buenos Aires, vyjadrilo 19 členov skupiny združujúcej najväčšie ekonomiky sveta odhodlanie implementovať ustanovenia "neodvolateľnej" parížskej klimatickej dohody pri súčasnom zaistení udržateľného rozvoja a ekonomického rastu. Odlišný postoj zaujali len Spojené štáty, keďže prezident Donald Trump trval na svojom rozhodnutí o odstúpení od parížskej dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok