Sú mladí a vystupujú moderne. Nemci evidujú nárast extrémistov

TA3 TASR
28.6.2019 05:46

Nemecká vnútroštátna spravodajská služba má v evidencii viac pravicových extrémistov než kedykoľvek predtým. Vysoké počty hlási aj v prípade prívržencov extrémnej ľavice, islamistov či tzv. ríšskych občanov neuznávajúcich existenciu súčasného nemeckého štátu.

Sú mladí a vystupujú moderne. Nemci evidujú nárast extrémistov
SITA/AP (ilustračné foto)

Podľa výročnej správy evidoval Spolkový úrad na ochranu ústavy, skrátene BfV, k záveru roka 2018 celkove 24.100 pravicových extrémistov, čo predstavovalo oproti roku 2017 nárast o ďalších 100 osôb. Z celkového počtu považuje takmer 13.000 za pripravených páchať násilie. "V tejto chvíli predstavuje pravicový extrémizmus pre mňa nesmierne nebezpečenstvo," povedal pri predstavovaní správy v Berlíne nemecký minister vnútra Horst Seehofer. Neznamená to však podľa neho, že sa odvracia pozornosť od ľavicového extrémizmu alebo islamizmu.

Zatiaľ čo krajne pravicové subjekty, akým je Národnodemokratická strana Nemecka, v sledovanom období prichádzali o členov, posilňovalo sa napríklad hnutie tzv. identitárov. "Sú mladí, vystupujú moderne a ako strážcovia ústavy," konštatoval Seehofer s tým, že v konečnom dôsledku ide o rasizmus. Seehofer zdôraznil, že veľkou hrozbou sú naďalej aj islamisti a útok z ich strany je kedykoľvek možný. Boj proti islamskému terorizmu sa podľa neho v súčasnosti sústreďuje na osoby, ktoré sa vracajú do Nemecka z bývalých pôsobísk organizácie Islamský štát.

Počet islamistov evidovaných BfV sa medziročne zvýšil z 25.810 na 26.560. V prípade ľavicového extrémizmu bol zaznamenaný 8,5-percentný nárast na približne 32.000 osôb. Odhadhuje, že zhruba 9000 z nich je pripravených páchať násilie. Podľa Seehofera boli však činy spájané s ľavicovým extrémizmom vlani "výrazne na ústupe". Správa pripisuje tento vývoj predovšetkým chýbajúcej príležitosti, akou bol napríklad summit skupiny G20 v predchádzajúcom roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok