DIE PRESSE: Slováci rebelujú proti Vatikánu

TA3
8.7.2012 15:04

Rozruch okolo odvolania liberálneho trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka si všimla aj zahraničná tlač. "Občania rozhorčene protestujú proti Vatikánu a žiadajú vysvetlenie," píše rakúsky denník Die Presse. Ako uvádza, také niečo sa na katolíckom Slovensku ešte nestalo.

DIE PRESSE: Slováci rebelujú proti Vatikánu
SITA

Ešte aj za komunistických čias tam malo slovo miestneho farára väčšiu váhu ako diktát komunistov z Prahy, píše Die Presse. Denník zároveň podotýka, že odvolanie nekonvencionálneho arcibiskupa, ktorý sa okrem iného nebál verejne poukázať na spoluprácu svojho predchodcu Jána Sokola a ďalších bývalých duchovných s ŠTB, prebehlo celkom v starom štýle - bez vysvetlenia.

Pápež Benedikt XVI. v pondelok odvolal arcibiskupa Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Podporu odvolanému arcibiskupovi prišlo v sobotu v Trnave vyjadriť asi tisíc ľudí. Rečník ho označil za prototyp pastiera duší pre dnešné obdobie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok