Barroso chce o židovských osadách hovoriť s izraelskými lídrami

TA3
8.7.2012 14:29

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso chce o židovských osadách na okupovaných palestínskych územiach hovoriť s predstaviteľmi Izraela počas nadchádzajúcich dvoch dní.

Barroso chce o židovských osadách hovoriť s izraelskými lídrami

Po dnešnom stretnutí s palestínskym premiérom Salámom Fajádom v Ramalláhu predseda EK zopakoval stanovisko EÚ v tejto otázke. Podľa únie sú židovské osady z hľadiska medzinárodného práva nelegálne a sú prekážkou mieru.

Barroso povedal, že v pondelok bude o tomto probléme hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Vyhol sa však odpovedi na otázku, či EÚ podporí vyšetrovaciu misiu Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC), zameranú na vplyvy židovských osád na život Palestínčanov.
Predseda EK začal trojdňovú návštevu palestínskych území a Izraela. V pondelok sa stretne aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a slávnostne otvorí policajnú akadémiu v Jerichu, vybudovanú z prostriedkov EÚ.

Podľa Barrosových slov bolo stretnutie s Fajádom "produktívne a plodné". Šéf EK vyzval Palestínčanov a Izraelčanov, aby sa vyhli konaniu, ktoré by mohlo ohroziť snahy o riešenie na báze dvoch štátov - Izraela a nezávislého palestínskeho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok