Prezident pozýva prezidenta. Čaputová zaslala Lukašenkovi jasný signál

TA3 TASR
27.6.2019 12:03

Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, že pozvanie na oslavy SNP, ktoré mu počas svojej návštevy adresoval predseda parlamentu Andrej Danko, nie je z prezidentskej úrovne. Novinárom to povedala po podpísaní spoločného vyhlásenia troch najvyšších ústavných činiteľov k zahraničnopolitickej orientácii SR.

Osláv SNP sa určite zúčastní

"Prezidenta by mal pozvať prezident republiky," vysvetlila Čaputová, ktorá verí, že jej oznámenie bude pre Lukašenka jasným signálom. Dodala, že na oslavy SNP nepozývala ani hlavy štátov krajín, ktoré navštívila v rámci svojich úvodných návštev. Na otázku, či sa osláv zúčastní, aj ak by prišiel Lukašenko, odpovedala, že sa určite zúčastní a nebude riešiť hypotetické otázky. Prezidentka tiež uviedla, že svoj postoj vysvetlila aj predsedovi Národnej rady SR.

Danko zotrváva na svojom pozvaní prezidenta Alexandra Lukašenka na oslavy SNP. Pozvanie neslúži na oficiálnu návštevu na najvyššej úrovni. V prípade, že ho Lukašenko akceptuje, Danko ho prijme ako svojho osobného hosťa. Informoval o tom Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Šéf slovenského parlamentu je presvedčený, že na okrúhlom výročí jedného z našich najvýznamnejších historických míľnikov, by mali byť prítomní najvyšší predstavitelia štátov, ktorých občania bojovali za našu slobodu a riskovali svoje životy, aby nám pomohli dostať fašizmus z nášho územia.

Vyzval, aby sa oslavy nepolitizovali

"Vyjadriť úctu týmto ľuďom aj formou pozvania predstaviteľov ich štátov by malo byť úlohou našich ústavných činiteľov," doplnil Kostelník s tým, že Danko vyzýva štátnikov, aby sa tieto oslavy nepolitizovali. "Toto pozvanie, navyše, protokolárne neslúži na oficiálnu návštevu na najvyššej úrovni, je to účelové pozvanie na konkrétne podujatie," doplnil Kostelník. Danko pozval bieloruskú delegáciu na oslavy 75. výročia SNP počas svojej návštevy Bieloruska začiatkom júna.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák poukázal, že ak Danko pozval Lukašenka bez vedomia prezidentky, dopustil sa diplomatického prešľapu. Pripomína, že podobné pozvania sa musia robiť z iniciatívy partnera, teda prezident pozýva prezidenta. Lajčák dodal, že sa o pozvánke dozvedel až neskôr. Spresnil, že o tom dopredu vedieť nemusel, ale "samozrejme by bolo lepšie, keby sme o tom vedeli". Upozornil, že podobné pozvania sa musia robiť z iniciatívy partnera toho človeka, ktorý je pozvaný.

Reagujú liberáli aj premiér

Podľa predstaviteľov SaS predseda parlamentu Andrej Danko pozvaním bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na oslavy SNP zneuctil pamiatku všetkých, ktorí pred 75 rokmi v slovenských horách bojovali za slobodu. "Prezident Lukašenko je považovaný za jediného európskeho diktátora, je absolútne nevhodné, aby prišiel do Banskej Bystrice," skonštatoval predseda SaS Richard Sulík s tým, že samotné pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina vzhľadom na anexiu Krymu je problematické.

Liberáli Dankovo pozvanie Lukašenka označili za drzosť. Tvrdia, že na výročí povstania Slovákov proti nacizmu, "ktoré malo medzinárodný charakter, nemajú diktátori čo hľadať". Pre premiéra Petra Pellegriniho budú najdôležitejšími hosťami na oslavách 75. výročia Slovenského národného povstania priami účastníci povstania. Zoznam pozvaných hostí bude konzultovať s prezidentskou kanceláriou aj s NR SR. Skonštatoval, že partnerom Lukašenka je prezidentka Zuzana Čaputová. Jej stanovisko k pozvaniu zo strany šéfa parlamentu považuje za "veľmi jasné". Doplnil, že ide o ich záležitosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok