Finančný strop i vyššie pokuty. Novela o volebnej kampani prešla

TA3 TASR
27.6.2019 11:29

Finančné limity pre politické strany, financovania volebnej kampane a pokuty sa zmenia, zrušia sa tretie strany v kampani. Poslanci národnej rady schválili novelu zákona o volebnej kampani z dielne koalície. Prerokovali ju v zrýchlenom režime, schválili ju za menej ako 24 hodín od jej predloženia do parlamentu.

Transparentnosť vo financovaní

Politické strany budú môcť počas jedného volebného obdobia do NR SR prijať v súhrne najviac 3.500.000 eur z darov, iných bezodplatných plnení, pôžičiek a úverov, pričom sa do sumy zarátavajú aj členské príspevky. "Zavedením tohto limitu sa zabezpečí väčšia transparentnosť vo financovaní politických strán. Tiež sa zabráni neúmernému 'predvolebnému' predlžovaniu politických strán, ktoré sa spoliehajú na svoj volebný úspech a následné príjmy zo štátneho rozpočtu," uvádza sa v návrhu.

Zmeny tiež zrušia tretie strany vo volebnej kampani. "Tretie strany ako osoby podporujúce program, činnosť a ciele politických strán neplnili cieľ, pre ktorý boli v tomto zákone zriadené. Vo volebnej súťaži slúžili ako prvok doplňujúci nedostatočné zdroje kandidujúceho subjektu, resp. napomáhajúci obchádzaním zákona prekračovať limity ustanovené pre kandidátov a politické strany," vysvetlili predkladatelia.

Zvýšia sa aj pokuty za neoprávnené vedenie volebnej kampane a za vedenie volebnej kampane v čase volebného moratória. "Zároveň sa dopĺňa sankcia pre právnické osoby za porušenie volebného moratória, ktorá v zákone absentovala," uvádza sa v návrhu. Novela ďalej určuje tiež maximálnu sumu ročného členského príspevku, ktorú môže politická strana prijať od jedného člena. Novela hovorí o sume 10.000 eur.

Danko: Politika by nemala byť o investícii

Predseda parlamentu Andrej Danko na brífingu uviedol, že zmeny volebnej kampane nie sú namierené proti niekomu, ako to tvrdia strany Spolu a PS, ale sú za niečo. "Asi nikto nechcete, aby SR riadili, tak ako súkromné firmy, niektorí ľudia," povedal Danko. Ako dodal, nemyslel si, že Slovensko bude raz pred situáciou, že tu budú ľudia, ktorí investujú do médií a zároveň do tretieho sektora a do politických strán.

"Som za slobodnú súťaž politických strán, rešpektujem vôľu nových politických strán vstúpiť do politiky. Najväčší problém politiky je personálne a majetkové prepojenie. Politika by nemala byť o investícii," uviedol a dodal, že by nemala byť o tom, že do vás niekto zainvestuje a vy mu to vrátite protihodnotou spočívajúcou v tom, že sa šíria myšlienky, ktoré chcú, aby sa šírili. "Verím, že tak to bude vnímať aj Andrej Kiska, že máme súťažiť hodnotami, programom a nie peniazmi," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok