Po masívnych protestoch koná opozícia, pokúsi sa zvrhnúť Babiša

TA3 ČTK
26.6.2019 06:41

Česká opozícia sa v Snemovni pokúsi zhruba po pol roku znova zvrhnúť menšinovú vládu premiéra Andreja Babiša. Schôdzu k návrhu na vyslovenie nedôvery kabinetu zvolalo päť strán v reakcii na výsledky auditu Európskej komisie, ktorý poukazuje na Babišov stret záujmov.

Pred hlasovaním o vyslovení nedôvery sa očakáva ešte dlhá debata a hlasovať by sa mohlo neskôr popoludní. Schôdza sa koná len niekoľko dní po masívnych protestoch proti Babišovi a za nezávislosť justície v Prahe. Podnet na jej zvolanie podali opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, ktorí majú spolu 68 hlasov.

Môžu počítať s podporou hnutí SPD Tomia Okamuru, ktorého klub má 19 poslancov a zrejme aj piatich nezaradených poslancov. Kritici Babišovho kabinetu by nemali získať viac ako 92 hlasov. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM vládu podržia, rolu pritom nezohráva ani to, koľkí z nich sa hlasovania zúčastnia. Aby Babišova vláda padla, opozícia by musela získať najmenej deväť koaličných alebo komunistických poslancov.

Premiér Andrej Babiš má podľa auditu Európskej komisie stále vplyv na svoju bývalú skupinu Agrofert a ako premiér takisto na využitie úniových finančných prostriedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok