Brusel prezidentka nevníma ako zahraničie, stretla sa so šéfom NATO

TA3 TASR SITA
25.6.2019 12:46

Prezidentka Zuzana Čaputová je na oficiálnej návšteve v Bruseli. Stretla sa tam s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, absolvovala aj audienciu u kráľa a stretnutia s predstaviteľmi EÚ a diplomatmi.

Stoltenberg ocenil Čaputovú

Návštevu Bruselu a inštitúcií Európskej únie a Severoatlantickej aliancie nevníma Čaputová ako návštevu zahraničia. Povedala to po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli. Ten ocenil, že Čaputová pricestovala len desať dní po prevzatí úradu hlavy štátu. Vníma to najmä ako podporu prezidentky hodnotám Aliancie.

Šéf NATO pred novinármi ocenil aj doterajšie 15-ročné úspešné pôsobenie SR v štruktúrach Aliancie, účasť slovenských vojakov na zahraničných operáciách, pomoc pri posilňovaní bezpečnosti východného krídla NATO prostredníctvom slovenskej jednotky v Lotyšsku a tiež postupné zvyšovanie výdavkov na obranu, keď Slovensko podľa jeho slov patrí medzi spojencov, ktorí najviac plnia svoje rozpočtové záväzky v tejto oblasti.

"Už 15 rokov máme najlepšie bezpečnostné záruky," opísala situáciu Čaputová po skončení svojej prvej oficiálnej návštevy v sídle NATO. Pripomenula, že tieto záruky chránia hodnoty, ktorým aj ona verí a ktoré chce ako prezidentka chrániť - právny štát, ochrana slobody, demokracie a ľudských práv. Dodala, že čo sa týka jej priorít ohľadom agendy NATO, v čase rastúcich dezinformácií je dôležité, aby politici vo verejnom priestore konali pokojne a vecne a zodpovedne si plnili svoje záväzky.

Percentá z HDP pre NATO

"Slovensko si uvedomuje záväzky, ktoré deklarovalo. Pokiaľ ide o dve percentá HDP z rozpočtu, ten záväzok sa nám podarí splniť o dva roky skôr, takže v roku 2022 by sme mali túto hranicu dosiahnuť," uviedla Čaputová a vyjadrila nádej, že tieto prostriedky budú investované transparentne.

Stoltenberg a Čaputová sa počas svojho stretnutia rozprávali aj o bezpečnostnej situácii v Európe, o Zmluve o likvidácii rakiet krátkeho a stredného doletu, ako aj o vzťahoch NATO s Ruskom a Ukrajinou. Prezidentka pri tejto príležitosti vyjadrila ľútosť, že súčasné vzťahy Aliancie s Ruskom sú "zmrazené", a dodala, že sa treba usilovať o dialóg, avšak pri dodržiavaní medzinárodného práva a princípov právneho štátu. "Budem sa snažiť pokračovať v našej podpore Ukrajiny. Každá krajina má právo sa slobodne a suverénne rozhodnúť, kam chce patriť - aj do EÚ a do NATO," skonštatovala Čaputová.

Prezidentka sa rozlúčila so Stoltenbergom so slovami, že sa opäť stretnú na summite NATO v Londýne, kde si spoločne s ostanými spojencami pripomenú 70. výročie založenia Aliancie. Prezidentka Čaputová pred návštevou sídla NATO absolvovala prijatie u belgického kráľa Filipa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok