Každý to deklaroval. Koalícia sa dohodla, že zvolí päť kandidátov

TA3 TASR SITA
25.6.2019 11:39

Koalícia je dohodnutá na piatich menách ústavných sudcov. V prípade, že napokon nebudú zvolení, to bude posledná tajná voľba, v ktorej budú hlasovať poslanci za Slovenskú národnú stranu, uviedol predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko.

Posledná tajná voľba

Dohodu na piatich menách potvrdil aj predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. "Každý toto deklaroval, takže dúfam, že to každý dodrží," skonštatoval po Koaličnej rade. Do plného počtu kandidátov treba ešte zvoliť piatich.

"Za SNS je to poslednýkrát, keď budeme voliť tajne. V koalícii je dohoda na piatich menách, ak nebudú zvolení, bude v septembri verejná voľba. Viac by sme nemali spoločnosť traumatizovať. Vždy v histórii však bol problém s voľbou ústavných sudcov. Robí sa tu z toho téma, ktorá zbytočne vytvára napätie," povedal Danko.

Zlyhanie ľudského faktora

"Za tou plentou môže dôjsť k zlyhaniu ľudského faktora," povedal v súvislosti s chybnými hlasovacími lístkami pri predchádzajúcich voľbách. Prípadnú chybovosť chce pri ďalšej voľbe odstrániť verejnou voľbou, predpokladá však, že v septembri už voľba potrebná nebude. Danko v súvislosti so vzťahmi v koalícii deklaroval, že SNS predčasné voľby nechce. Vysvetlil, že s partnermi debatujú aj o rozličných názoroch. "To neznamená, že by sme sa teraz relevantne o predčasných voľbách bavili," dodal.

Plénum bude voliť kandidátov na ústavných sudcov na hlasovaní v utorok o 17.45 h. Poslanci budú vyberať zo zvyšných 15 kandidátov. Vo štvrtok zvolili len jedného kandidáta, a to Radoslava Procházku. Doteraz volili štyrikrát, plný počet kandidátov, čiže 18, sa im zatiaľ zvoliť nepodarilo. Nateraz vybrali 13 kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok