Grécko sa prepadne tento rok hlbšie do recesie, ako sa očakáva

TASR
7.7.2012 21:16

Grécko sa prepadne tento rok ešte hlbšie do recesie a jeho výkon klesne o viac ako o 5 %, s ktorými počíta oficiálna prognóza.

Grécko sa prepadne tento rok hlbšie do recesie, ako sa očakáva
SITA

Upozornil dnes líder socialistov Evangelos Venizelos na stretnutí so zástupcami veriteľov. Zároveň ich vyzval, aby predĺžili Aténam termín pre zníženie rozpočtového schodku pod povolenú hranicu na tri roky.
Socialisti sú členmi novej vládnej koalície a Venizelos zastával v predchádzajúcej vláde funkciu ministra financií. Inšpektori Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), takzvanej trojky, sú momentálne v Aténach, kde analyzujú stav ekonomiky a rokujú s predstaviteľmi novej vlády o ďalšom postupe pri konsolidácii gréckeho dlhu.

Dodržiavanie plánu úspor a reforiem je pritom podmienkou na vyplatenie ďalšej splátky zo záchranného úveru, bez ktorého by Grécko muselo vyhlásiť bankrot. Ale krajina zaostáva v plnení reforiem, lebo bola dva mesiace bez vlády. Strany, ktoré zvíťazili vo voľbách začiatkom mája, neboli totiž schopné zostaviť vládu a Gréci museli ísť 17. júna znova k hlasovacím urnám. Nový kabinet sa teraz snaží presvedčiť veriteľov, aby vzali tento fakt do úvahy a zmiernili Grécku tempo konsolidácie financií.

Dnešné rokovania medzi Venizelosom a zástupcami Trojky netrvali ani hodinu. Inšpektori sa v predchádzajúcich dňoch stretli aj s premiérom Antonisom Samarasom a čakajú ich ešte rokovania s novým ministrom financií Jannisom Sturnarasom.

Premiér Samaras vo svojom prvom prejave v parlamente vyhlásil, že Grécko urýchli a rozšíri privatizáciu a predá viac štátnych podnikov, ako od krajiny pôvodne žiadali veritelia. Okrem toho pristúpi k úplnej liberalizácii trhu s energiami. Cieľom týchto opatrení je zastaviť recesiu a oživiť ekonomiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok