Konflikt nie je taký veľký. Pellegrini predčasné voľby nečaká

TA3 SITA
21.6.2019 14:00

Premiér Peter Pellegrini neprikladá rečiam o predčasných voľbách veľkú váhu. Povedal to po rokovaniach v Bruseli s tým, že tieto správy videl, ale pokiaľ vie, padlo to len v nejakej diskusii a nemyslí si, že by bol konflikt v koalícii taký veľký, že by sa museli konať predčasné voľby.

Konflikt nie je taký veľký. Pellegrini predčasné voľby nečaká
SITA/AP

Pellegrini pripomenul, že na to, aby sa mohli konať predčasné voľby, treba súhlas minimálne 90 poslancov NR SR. Na novinársku otázku o predčasných voľbách reagoval vo štvrtok predseda SNS a NR SR Andrej Danko. "V živote nič nie je isté a vždy je všetko otvorené. Už je však časovo s tým problém, zákonná lehota je 110 dní. Ja sa pokúsim urobiť všetko pre to, aby sa všetky nedorozumenia vyriešili," uviedol Danko a dodal, že sa bude snažiť, aby bol na Koaličnej rade prítomný aj predseda vlády. Vyriešili by sa tak podľa neho nedorozumenia medzi vládou, koalíciou a parlamentom. Termín volieb vyhlasuje predseda parlamentu 110 dní pred ich konaním. Podľa Danka by sa termín predčasných volieb už nestihol.

Konflikt v koalícii nastal pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Proti tomu, aby ich parlament volil, bol pôvodne predseda Smeru-SD Robert Fico. Podpredseda strany Pellegrini, Danko aj šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ako aj opozícia, prejavovali snahu zvoliť chýbajúcich šesť mien. Napokon sa vo štvrtok večer podarilo zvoliť jedného kandidáta - Radoslava Procházku.

Prezidentka Zuzana Čaputová avizovala, že sudcov nebude menovať, pokiaľ nebude mať k dispozícii všetky mená. Pellegrini verí, že v druhom kole sa podarí zvoliť chýbajúci počet. V druhom kole, ktoré bude budúci týždeň v utorok, by tak poslanci mali zvoliť päť mien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok