Putin nesúhlasí so závermi o zostrelení MH17 Rusmi, viní Ukrajinu

TA3 TASR
20.6.2019 20:15

Ruský prezident Vladimir Putin nesúhlasí so závermi vyšetrovania v prípade zostrelenia lietadla spoločnosti Malaysia Airlines v júli 2014 nad východnou Ukrajinou.

Putin nesúhlasí so závermi o zostrelení MH17 Rusmi, viní Ukrajinu
SITA/AP

Obvinili štyroch mužov

O vine Ruska neboli predložené žiadne dôkazy, povedal šéf Kremľa novinárom po skončení každoročného televízneho programu s názvom "Priama linka s Vladimirom Putinom", v ktorom odpovedal na otázky verejnosti. Putin sa snažil preniesť vinu na ukrajinské úrady. "Kto dovolil lety nad vojenskou zónou? Bolo to Rusko? Nie. Kde boli stíhačky?" pýtal sa Putin novinárov.

Spoločný vyšetrovací tím oznámil, že v prípade zostrelenia lietadla bude stíhať ruských štátnych príslušníkov Igora Girkina, známeho aj pod menom Strelkov, Sergeja Dubinského a Olega Pulatova, ako aj ukrajinského občana Leonida Charčenka, a to v súlade s holandským právom. Proces so štvoricou mužov, ktorí majú väzby na vojenské a spravodajské zložky Ruska a samozvanej Doneckej ľudovej republiky, sa začne v Holandsku v marci budúceho roka.

Zahynulo 298 ľudí

Je možné, že obvinení budú súdení v neprítomnosti, keďže Rusko ani Ukrajina svojich štátnych príslušníkov na trestné stíhanie do cudziny nevydávajú. Holandskí prokurátori tvrdia, že štvorica mužov je zodpovedná za presun raketového systému BUK z Ruska na východnú Ukrajinu, aj keď oni sami "tlačidlo nestlačili".

Boeing 777 smerujúci z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpuru zasiahla raketa ruského systému BUK 17. júla 2014, keď sa lietadlo pohybovalo nad územím východnej Ukrajiny, ovládanej proruskými separatistami. Lietadlo sa zrútilo, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok