Prešiel len Procházka. Poslanci nedokázali vybrať dosť kandidátov

TA3 TASR SITA
20.6.2019 17:33

Národná rada SR v tajnom hlasovaní zvolila len jedného kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR, ktorého predloží prezidentke Zuzane Čaputovej. Stal sa ním Radoslav Procházka. Išlo už o štvrtú voľbu. Keďže sa poslancom nepodarilo zvoliť dostatok kandidátov, voľbu si zopakujú.

Blízko boli Duditš a Pfundtner

Poslanci mali zvoliť chýbajúcich šiestich kandidátov, vyberali zo 16 uchádzačov. Bývalý predseda strany Sieť Radoslav Procházka získal 74 hlasov poslancov. Počet platných hlasovacích lístkov poslancov bol 137 a neplatných sedem. Blízko k hranici zvolenia bol Ladislav Duditš so 70 hlasmi poslancov a tiež štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner, ktorá získala 69 hlasov. Úspešný kandidát musel dnes získať minimálne 73 hlasov.

Podpredseda SNS Anton Hrnko pred novinármi uviedol, že sa v koalícii dohodli na šiestich menách kandidátov na ústavných sudcov a podľa toho aj hlasoval. Dušan Galis (Smer-SD) hlasoval podľa vedomia a svedomia. "Volili sme šiestich kandidátov," povedal Peter Antal z Mosta-Híd. Poslanec za Smer-SD Jozef Ježík priblížil, že volili adekvátny počet kandidátov. Peter Kresák (Most-Híd) dal hlas tiež šiestim uchádzačom. Poslanec Ján Marosz (OĽaNO) je presvedčený, že volili tak, ako bolo treba.

Ako informoval podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar, opakovaná voľba sa uskutoční v utorok 25. júna o 17-tej hodine.

Len dvaja noví kandidáti

Vo štvrtej voľbe kandidovali Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl. Čirč a Kubík sú novými uchádzačmi.

Na Ústavnom súde SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mal prezident SR vymenovať deviatich sudcov. Plný počet kandidátov sa nepodaril dosiaľ zvoliť. Nateraz parlament spolu vybral 12 kandidátov, do plného počtu 18 chýbajú ešte šiesti.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Čaputová avizovala, že nových ústavných sudcov vymenuje po tom, čo jej NR SR dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok