Môžeme navoliť šiestich kandidátov, vyhlásil Fico. Obáva sa však žalôb

TA3 SITA TASR
19.6.2019 11:56

Po rokovaní vlády sa predseda Smeru-SD Robert Fico vyjadril k voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Na tlačovej besede hovoril o postupe prezidentky pri výbere sudcov. "Môžeme navoliť šiestich kandidátov, ale vystavujeme sa riziku, že podajú antidiskriminačné žaloby," povedal Fico.

Podľa Fica poslanci parlamentu môžu vo štvrtok zvoliť chýbajúcich šesť kandidátov na ústavných sudcov, hrozí však riziko podania antidiskriminačných žalôb niektorých kandidátov. Ako uviedol Fico, hrozilo by totiž, že šiesti zvolení kandidáti nebudú mať 50-percentnú šancu na zvolenie. Chýbajúcich šesť sudcov totiž prezidentka Zuzana Čaputová môže vybrať z už zvolených deviatich kandidátov.

"Nič iné nechcem, len nech je voľba kandidátov na sudcov v súlade s Ústavou SR," povedal Fico. Doplnil, že ideálne by bolo, keby o tomto probléme rokoval predseda NR SR s prezidentkou. Celý chaos v procese voľby podľa Fica spôsobil svojím postupom bývalý prezident Andrej Kiska.

Premiér Peter Pellegrini sa po rokovaní vlády vyjadril, že by bol rád, keby parlament zvolil všetkých kandidátov na ústavných sudcov, aby sa voľba už nenaťahovala a Ústavný súd SR by bol plne funkčný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok