Brat Gabriela Garcíu Márqueza potvrdil autorovu demenciu

TA3
7.7.2012 10:29

O zdravotnom stave nedávno hovoril aj dobrý priateľ držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Plinio Apuleyo Mendoza, podľa ktorého má García Márquez Alzheimerovu chorobu, čo je najbežnejšia forma demencie.

Brat Gabriela Garcíu Márqueza potvrdil autorovu demenciu
SITA

"Má problémy s pamäťou. Niekedy plačem, pretože cítim, že ho strácam," uviedol brat spisovateľa. Ten je prvým členom rodiny, ktorý o týchto skutočnostiach otvorene a verejne hovorí. Starší brat mu vraj často telefonuje a stále opakuje základné otázky. "Fyzicky sa mu však darí dobre, no demenciou trpí už dlhšie. Stále má svoj humor, radosť a entuziazmus, ktorý mu nikdy nechýbal," povedal. Zároveň tiež potvrdil, že Gabriel García Márquez tým skončil s kariérou spisovateľa a prestal tvoriť.

Osemdesiatpäročný spisovateľ, scenárista a novinár Gabriel García Márquez je jedným z najvýznamnejších autorov 20. storočia. Nobelovu cenu za literatúru získal roku 1982. Svoju kariéru odštartoval ako žurnalista a napísal množstvo oceňovaných poviedok. Pre toto povolanie skončil so štúdiom práva. Celosvetovo sa preslávil ako románopisec, k jeho najznámejším titulom patria Sto rokov samoty (1976) a Láska v čase cholery (1985). Stal sa významným predstaviteľom magického realizmu, ktorý je založený na magickom a mytologickom výklade skutočnosti. Bol ostro kritizovaný za priateľstvo s kubánskym diktátorom Fidelom Castrom. V roku 1958 sa oženil s Mercedes Barchou, s ktorou má dvoch synov - Rodriga a Gonzala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok