Čaputová prijala Danka v paláci. Funkčný ÚS chcú obaja čo najskôr

TA3 TASR
18.6.2019 09:49

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje ústavných sudcov po tom, čo jej Národná rada SR dodá ďalších šiestich chýbajúcich kandidátov. Pokiaľ šesticu parlament zvolí vo štvrtok, prezidentka vymenuje kandidátov čo najskôr tak, aby Ústavný súd SR bol už na budúci týždeň plne funkčný.

"Budúci týždeň by sme mohli mať plne funkčný ÚS," vyjadrila sa prezidentka. "Ak vo štvrtok parlament navolí šesť kandidátov, môžem prisľúbiť, že v čo najkratšom čase vymenujem príslušný počet ústavných sudcov." Čaputová zdôraznila, že už stačí len málo. Andrej Danko potvrdil snahu sfunkčniť súd čo najskôr: "Ja budem voliť šesť ústavných sudcov. Ako predseda NR SR chcem, aby bol tento proces uzavretý." K racionálnemu prístupu vyzval Danko aj koaličných partnerov.

S opozíciou Danko rokovať neplánuje. "Bolo by to protiprávne z hľadiska koaličnej zmluvy a bezcharakterné," myslí si. Spomenul aj konkrétne mená. "Vidím tam mená ako Edita Pfundtner, Rado Procházka. Ako človek budem voliť ľudí, ktorých tam vidím a zvolím šesť," vyhlásil.

Prezidentka nesúhlasí s obavami predsedu Smeru-SD Roberta Fica, že ak nevyberie z už zvolených kandidátov troch, hrozia rôzne žaloby na princípe diskriminácie. "Nevidím na to žiaden dôvod, všetci doposiaľ zvolení kandidáti sú stále v hre, sú to potenciálni sudcovia ÚS SR," konštatovala. Zdôraznila tiež, že nemôže a nebude podliehať politickým tlakom a bude sa riadiť ústavou. Tá podľa jej slov jasne hovorí, že parlament má povinnosť zvoliť dvojnásobný počet kandidátov. Prezidentka sa podľa svojich slov nebude brániť ani stretnutiu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, ktorý v pondelok povedal, že kým prezidentka nevymenuje troch sudcov, nie je dôvod voliť ďalších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok