Krotil zlé ženy a bol aj senátorom. Zomrel slávny režisér Zeffirelli

TA3 TASR
15.6.2019 18:44

Vo veku 96 rokov zomrel slávny taliansky režisér Franco Zeffirelli. Podľa slov jeho syna Luciana zomrel Zefffirelli v sobotu na obed vo svojom dome v Ríme. "Chvíľu trpel, no napokon odišiel pokojne," povedal. Talianske médiá medzičasom informovali, že Franco Zeffirelli dlho zápasil s bližšie nespresnenou chorobou, ktorá sa v ostatných mesiacoch zhoršila.

Franco Zeffirelli sa narodil vo Florencii, a preslávil sa najmä réžiou a produkciou filmov i opier. Svoju kariéru odštartoval v 60. rokoch. Počas nej spolupracoval s hercami ako napríklad Richard Burton či Elizabeth Taylorová. Na konte má na konte celý rad filmových i televíznych inscenácii, vrátane snímky Skrotenie zlej ženy (s zmienenými Elizabeth Taylorovou a Richardom Burtonom), Rómeo a Júlia, Brat Slnko, sestra Mesiac, či Ježiš z Nazaretu (s Robertom Powellom).

Za Rómea a Júliu získal nomináciu na Oscara za najlepší film a najlepšieho režiséra. V roku 1990 nakrútil Hamleta s Melom Gibsonom, v roku 1999 režíroval legendárne herečky Judi Denchovú a Joan Plowrightovú vo filme Čaj s Mussolinim a v roku 2002 režíroval film o svojej blízkej priateľke Marii Callasovej.

Zeffirelli ostal tvorivo aktívnym do vysokého veku, a to napriek svojmu chatrnému zdraviu i faktu, že posledné roky bol odkázaný na invalidný vozík. Aktívnym bol i politicky, pričom v rokoch 1994–2001 bol senátorom za stranu Forza Italia vedenú talianskym expremiérom Silviom Berlusconim.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok