V Kazachstane potrestali 1000 ľudí, protestovali proti voľbám

TA3 TASR
13.6.2019 12:49

Po protestoch v Kazachstane dostalo trest už takmer 1000 ľudí. Informovala o tom agentúra Interfax. Väčšinu z nich zatkli policajti po nepovolených protestoch proti predčasným prezidentským voľbám.

Od prezidentských volieb, ktoré sa v Kazachstane konali 9. júna, bolo počas úradmi nepovolených protestov zadržaných 957 osôb. Vyhlásil to Saparbek Nurpeisov, náčelník oddelenia na ochranu verejného poriadku pôsobiaceho pri generálnej prokuratúre. Spravodajský portál Tengrinews.kz spresnil, že z celkového počtu zadržaných bolo 670 vzatých do väzby, 115 pokutovaných a 172 dostalo od polície varovanie. Nurpeisov uviedol, že prokuratúra v odôvodnených prípadoch vyhovela žiadostiam o skrátenie trestov odňatia slobody. Podľa neho tak vo väzení zostane 180 osôb, ktoré si odpykajú tresty v trvaní od šiestich do 15 dní.

Generálna prokuratúra podľa Nurpeisova viac razy varovala pred neprípustnosťou organizovania nelegálnych zhromaždení, ale niektorí ľudia napriek tomu "podľahli provokáciám a na protesty prišli". Tie sa minulú nedeľu i začiatkom tohto týždňa konali v kazašských mestách Nursultan a Alma-Ata. Šlo o najväčšie protivládne protesty v Kazachstane za posledné roky.

Časť opozície organizovala v deň prezidentských volieb protesty, ktorými vyzývala na bojkot hlasovania. O deň neskôr sa zasa konali protesty proti výsledku volieb, ktoré vyhral kariérny diplomat Kasym-Žomart Tokajev. Kazašské úrady organizovanie demonštrácií pripisujú hnutiu Demokratická voľba Kazachstanu, ktoré vedie kazašský magnát a niekdajší minister energetiky, priemyslu a obchodu Muchtar Abľazov. Ten žije vo Francúzsku a na sociálnych sieťach často kritizuje bývalého dlhoročného kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, ktorý po svojom nečakanom odchode z úradu navrhol za svojho nástupcu práve Tokajeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok