Počkajte s inauguráciou, odkazuje Harabin novej prezidentke

TA3 SITA TASR
13.6.2019 11:06

Zuzana Čaputová má počkať s vlastnou inauguráciou až do rozhodnutia Ústavného súdu o právoplatnosti prezidentských volieb. Uviedol to na tlačovom brífingu sudca Najvyššieho súdu a neúspešný protikandidát Štefan Harabin. Nevylúčil ani svoje ďalšie pôsobenie v politike.

Počkajte s inauguráciou, odkazuje Harabin novej prezidentke
SITA/Alexandra Čunderlíková

"Zaujímal by ma v tejto otázke názor pani Čaputovej. Základom právneho štátu je totiž dodržiavanie pravidiel," povedal Harabin. Sudca neúspešne kandidoval v marci na post prezidenta. Bezprostredne po prvom aj druhom kole podal sťažnosť na Ústavný súd. Harabin namieta, že je potrebné prepočítať počet vydaných volebných preukazov a počet odovzdaných hlasov voličov. Podľa neho boli voľby takýmto spôsobom zmanipulované.

Harabin nevylučuje ani aktívne pôsobenie v politike, nechce byť však predsedom nijakej politickej strany ani ju riadiť, v súčasnosti nerokuje so žiadnou stranou. Aktuálne hovorí o svojom pôsobení v občianskom združení Harabinovci - vlastenci, ktoré má riešiť sociálny program pre deti.

"Som človek, ktorý si zakladá na odbornosti, viem si predstaviť, že by som bol lídrom kandidátky, ale nie predsedom strany. Pokiaľ by som cítil, že by bola objednávka od mojich voličov, prebral by som to s rodinou a rozhodol by som sa," uviedol. Nič sa podľa neho nedá vylúčiť. "Ale teraz vidím skôr úlohu povzbudiť schopných nezaťažených ľudí, aby vstúpili do politiky," doplnil. "Nikdy nebudem robiť stranícku politiku," odpovedal na otázku novinárov, či nejde z jeho strany o kalkul, pretože ak by sa stal členom strany, musel by sa vzdať sudcovského mandátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok