Blokovali cesty a pálili pneumatiky. Tisíce ľudí žiadali demisiu prezidenta

TA3 TASR
10.6.2019 07:13

Tisíce protestujúcich odsudzujúcich korupciu zablokovali cesty a ochromili veľkú časť haitskej metropoly Port-au-Prince, kde žiadali odstúpenie prezidenta Jovenela Moiseho. Najmenej jeden človek podľa správ prišiel o život.

Blokovali cesty a pálili pneumatiky. Tisíce ľudí žiadali demisiu prezidenta
SITA/AP

Demonštranti počas pochodu hlavným mestom pálili pneumatiky a hádzali kamene. Mnohé obchody a čerpacie stanice boli uzavreté a doprava medzi viacerými mestami obmedzená, keďže protestujúci blokovali cesty autami, kameňmi a inými veľkými predmetmi. Polícia vytvorila barikády pri prezidentskom paláci a použila slzotvorný plyn, keď sa ich protestujúci pokúsili prelomiť.

Novinári videli najmenej jedného človeka, ktorý zahynul po tom, ako bolo v blízkosti počuť streľbu. Motocyklom ho previezli na pohotovosť, kde konštatovali jeho smrť po postrelení do hrudníka. Protestujúci žiadali ďalšie vyšetrovanie osudu peňazí, ktoré krajina získala zo subvencovaných dodávok ropy z Venezuely v rámci programu Petrocaribe. Senátne vyšetrovanie nedávno ukázalo, že najmenej 14 bývalých vládnych činiteľov údajne zneužilo 3,8 miliardy amerických dolárov za vlády exprezidenta Michela Martellyho.

Venezuela v dôsledku svojej ekonomickej krízy zastavila alebo výrazne obmedzila dodávky ropy, ktoré v programe Petrocaribe poskytuje karibským štátom za zvýhodnených podmienok. Na Haiti to viedlo k ťažkostiam s výrobou elektriny, ktorú mnohí obyvatelia ostrovného štátu teraz majú k dispozícii len na niekoľko hodín denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok