H. Mezenská chce spotrebiteľov viac chrániť pred podomovými predajcami

TASR
5.7.2012 08:49

Väčšiu ochranu spotrebiteľov pred nekalými praktikami podomových predajcov či zásielkového predaja má priniesť novela zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom a zásielkovom predaji.

H. Mezenská chce spotrebiteľov viac chrániť pred podomovými predajcami
SITA

Právnu normu predložila do parlamentu poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská. NR SR sa ňou bude zaoberať už na júlovej schôdzi.

Mezenská tvrdí, že ako zastupiteľka spotrebiteľskej organizácie zistila, že liberalizácia trhu uviedla spotrebiteľov do zmätku a neistoty. "Viaceré zmluvy, ktoré boli podpísané, neobsahovali podstatné náležitosti. Našli sme tam nedostatky, pre ktoré spotrebitelia od zmlúv odstúpili, v čom im, samozrejme, dodávateľský subjekt nechcel vyhovieť," vysvetlila pre TASR Mezenská.

Poslankyňa poukázala aj na nedávne prípady podomových predajov elektriny a plynu, pri ktorých boli spotrebitelia uvedení do omylu. "Je neprípustné a neprijateľné, aby sa na energetickom trhu formou činnosti brigádnikov zazmluvňovali takéto vážne a komplikované služby," upozornila. Aj preto v novele navrhuje, aby mal predajca pri takýchto prípadoch potrebnú odbornú prax minimálne so stredným odborným vzdelaním. Ak ho mať nebude, zmluva je neplatná.

Mezenská chce zároveň predĺžiť zákonnú lehotu na odstúpenie od zmluvy, a to zo súčasných siedmich na 14 pracovných dní. "Spotrebiteľ by mal získať väčší časový komfort v prípade, že má pochybnosti o uzavretej zmluve v podomovom predaji napriek tomu, že ho oslovila a zazmluvnila vyškolená osoba," podotkla.
Ďalšími novinkami, ktoré jej návrh novely prináša, je precizovanie zavedenia povinnosti dodávateľa vrátiť spotrebiteľovi bezodkladne zaplatenú kúpnu cenu alebo jej časť po odstúpení od zmluvy. Zároveň sa má zakázať podmieňovať uzavretie zmluvy predchádzajúcim zaplatením kúpnej ceny alebo jej časti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok