Nevesty džihádu sa aj s deťmi bojovníkov vracajú do Európy

TA3 TASR
4.6.2019 09:46

Päť osirotených detí podporovateľov teroristickej organizácie Islamský štát smeruje do Nórska, zachránili ich z utečeneckého tábora v Sýrii. Informovala o tom vláda škandinávskej krajiny.

Nevesty džihádu sa aj s deťmi bojovníkov vracajú do Európy
SITA/AP

Nie je známe, v akom stave sa deti vo veku jeden až päť rokov nachádzajú. Odviedli ich z tábora al-Hol v Sýrii, ktorý je známy preľudnenosťou a nedostatkom potravín aj liekov. "Tieto deti zažili veci, aké by deti nemali nikdy zažiť," povedala novinárom nórska premiérka Erna Solbergová a dodala, že ich totožnosť treba chrániť. Ich otec, ktorý je údajne mŕtvy, pochádza z africkej krajiny a ich matka je nezvestná, napísali nórske médiá.

Zároveň s tým sa odvíja súvisiaci príbeh - v tábore al-Hol sa znovu objavili dve sestry nórsko-somálskeho pôvodu, ktoré odišli z Nórska v roku 2013. Obe sestry, teraz vo veku 22 a 25 rokov, porodili deti v Sýrii. Denníku Aftenposten povedali, že sa chcú s deťmi vrátiť do Nórska. Obe ženy vyhlásili, že sa pomáhali starať o spomínaných päť osirotených detí. Osud sestier, ktoré odišli z mesta Bärum neďaleko metropoly Oslo, zachytila reportérka Asne Seierstadová v knihe "Dve sestry: Otec, jeho dcéry a ich cesta za sýrskym džihádom".

Premiérka Solbergová na otázku o oboch sestrách odpovedala, že o ich osude rozhodne prokuratúra. Nórska tajná služba PST vydala na ne v roku 2017 medzinárodný zatykač. Minulý mesiac sa do mesta Göteborg na západe Švédska vrátil starý otec so siedmimi osirotenými deťmi, išlo o podobnú operáciu. Deti boli vo veku jeden až osem rokov. Ich rodičia - švédsko-nórski manželia - boli podporovateľmi Islamského štátu a v Sýrii ich zabili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok