V Sudáne násilne potlačili protesty, vojenská junta zrušila dohodu

TA3 TASR
4.6.2019 07:28

Pri násilnom potlačení protestov sudánskou armádou v meste Chartúm zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 30 ľudí. Zranených zostali stovky. Vojenská vláda taktiež oznámila, že nebude pokračovať v rokovaniach o prechodnej správe krajiny.

Zahynulo 30 ľudí

Sudánska armáda oznámila zrušenie dohody o prechode moci na civilnú vládu, ktorú dosiahla v máji s organizátormi opozičných protestov. Zároveň ohlásila zámer usporiadať v najbližších deviatich mesiacoch všeobecné voľby.

Ozbrojené sily, ktoré v Sudáne prevzali v apríli moc po zosadení dlhoročného prezidenta Umara Bašíra, dosiaľ súhlasili s trojročným obdobím prechodu na civilný režim. Vládnuca vojenská rada zmenila svoj postoj po tom, ako armáda násilne ukončila niekoľkotýždňový okupačný protest v hlavnom meste Chartúm, pričom podľa zdrojov AFP zahynulo vyše 30 ľudí.

Strážia mosty a presúvajú sa v konvojoch

S oznámením o zrušení dohody a ukončení rokovaní so Zväzom za slobodu a zmenu, ktorý zastrešuje skupiny protestujúcich, vystúpil v televízii predseda vládnucej rady generál Abdal Fattáh Burhán. Všeobecné voľby sa podľa neho uskutočnia pod "regionálnym a medzinárodným dohľadom". Zásah proti demonštrantom pred chartúmskou armádnou centrálou si vyžiadal okrem obetí na životoch aj stovky zranených a vyvolal ostré odsudzujúce reakcie zo zahraničia.

Okolo Chartúmu boli medzitým rozmiestnení príslušníci polovojenských síl, ktorí strážia mosty cez Níl a presúvajú sa v konvojoch. Generálny tajomník OSN António Guterres v súvislosti s týmto zásahom odsúdil použitie nadmernej sily proti protestujúcim a vyzval na nezávislé vyšetrovanie. Situáciou v Sudáne sa bude v utorok zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN, ktorej neverejné zasadnutie požadovali Británia a Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok