Trump sa stretol s kráľovnou a urazil londýnskeho starostu

TA3 ČTK SITA
3.6.2019 15:16

Britská kráľovná Alžbeta II. sa stretla v Buckinghamskom paláci s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho manželkou Melaniou. Stretnutie s kráľovnou a členmi jej rodiny bolo začiatkom Trumpovej oficiálnej návštevy Veľkej Británie. Na počesť príchodu amerického prezidenta si pripravili aj slávnostný banket.

Kritizoval politikov

Trump ešte pred odletom do Británie kritizoval niektorých britských politikov, obzvlášť starostu Londýna Sadiqa Khana, ktorého označil za hlúpeho a nekompetentného. Tesne pre pristátím na letisku sa Trump na svojom Twitteri označil za "veľkého priateľa Spojeného kráľovstva" a napísal, že na návštevu Londýna sa veľmi teší.

Spolu s manželkou leteli do Buckinghamského paláca helikoptérou Marine One priamo po pristátí na londýnskom letisku Stansted. Na trávniku Buckinghamského paláca ich privítali princ Charles s manželkou Camillou, nasledovala paľba z diel a privítanie sa s kráľovnou. V paláci si spolu s kráľovnou pozreli Kráľovskú zbierku, jednu z najväčších zbierok umenia na svete. Z Buckinghamského paláca sa americký prezident spolu s prvou dámou presunuli do Westminsterského opátstva, kde za doprovodu princa Andrewa a duchovných položili veniec k hrobu neznámeho britského vojaka.

Stretne sa aj s Mayovou

V utorok sa Trump stretne na obchodných raňajkách s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Paláci svätého Jakuba, na ktorých sa podľa všetkého zúčastnia viacerí poprední podnikatelia. Následne sa prezident a predsedníčka vlády presunú do jej sídla na Downing Street, kde sa uskutočnia ďalšie rokovania. Trump by sa mal podľa spravodajskej stanice BBC s Mayovou rozprávať o klimatických zmenách či čínskej technologickej firme Huawei.

V stredu Trump vycestuje do Portsmouthu, kde si pripomenie 75. výročie vylodenia v Normandii. Následne odletí do Shannonu v Írskej republike, kde sa stretne s tamojším premiérom Leom Varadkarom. Potom prezident odíde do svojho golfového klubu v Doonbegu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok