Po tragédii turistickej lode na Dunaji zatkli prvého podozrivého

TA3 TASR SITA
31.5.2019 07:16

V Maďarsku začali vyšetrovať potopenie výletnej lode, pri ktorej prišlo o život najmenej sedem ľudí a ďalších 21 zostáva nezvestných. Podozrivým zo zapríčinenia nešťastia je kapitán väčšej lode, ktorá do plavidla narazila. Záchranárom sa už podarilo dostať k potopenému vraku.

Nedbalé konanie kapitána?

Polícia zatkla kapitána plavidla, ktoré v stredu večer na Dunaji v Budapešti vrazilo do lode s juhokórejskými turistami. Šesťdesiatštyriročného Ukrajinca zadržali pre podozrenie z nedbalého konania vedúceho k hromadným úmrtiam.

Na kamerových záznamoch je vidieť, že veľké výletné plavidlo Viking Sigyn pri Margitinom moste vrazilo zozadu do menšej lode Hableány. Loď s juhokórejskými turistami sa po kolízii počas búrky potopila za sedem sekúnd. "Všetko sa odohralo veľmi rýchlo," uviedol americký turista Clay Findley, ktorý bol v čas nešťastia na Viking Sigyn. Nádeje, že sa podarí nájsť niekoho z 21 nezvestných živého, sa pomaly vytrácajú.

Loď viezla 30 turistov, dvoch sprievodcov a fotografa z Južnej Kórey, ako aj dvoch maďarských členov posádky. Kolíziu neprežilo sedem juhokórejských turistov a rovnaký počet sa podarilo zachrániť.

Vyradená sovietska loď zo 40. rokov

Prieskumu potopenej maďarskej vyhliadkovej lode Hableány potápačmi, ale aj vyzdvihnutiu obetí i samotného vraku bráni v súčasnosti vysoká hladina Dunaja. Uviedol to v piatok denník Magyar Nemzet, podľa ktorého navyše z predpovedí počasia vyplýva, že z bavorského povodia rieky sa môže spustiť ďalšia záplavová vlna, ktorá by záchranné práce ďalej skomplikovala.

Vo štvrtok večer potápači vykonali skúšobný ponor, avšak rýchly prúd vody a prakticky nulová viditeľnosť znemožňujú preskúmať potopené plavidlo, ktoré leží na dne rieky v štvormetrovej hĺbke pri pilieri Margitinho mosta, preto záchranné práce pozastavili. Pri uvedenom moste namerali vodohospodári vo štvrtok rýchlosť prúdenia vody 10,9 metra za sekundu, pri ktorej by podľa expertov mohol byť v ohrození život potápačov.

Spravodajský server Ripost pripomenul, že vyhliadková loď bola vyradenou sovietskou loďou, ktorú vyrobili v roku 1949. Podľa jej prevádzkovateľa však bola zrekonštruovaná, bola v dobrom technickom stave a mala všetky úradné povolenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok