Vedci potvrdili informáciu o nájdení kľúčovej "Božskej" častice

TASR, TA3
4.7.2012 10:06

Vedci dnes potvrdili, že sa im podarilo objaviť novú subatomárnu časticu, ktorá by mohla byť hľadaným Higgsovým bozónom. Má hmotnosť 126,5 GeV.

Vedci potvrdili informáciu o nájdení kľúčovej "Božskej" častice
TA3

"Môžem potvrdiť, že došlo k objavu častice, ktorá zodpovedá teórii Higgsovho bozónu," informoval John Worsley, Riaditeľ britskej Rady vedeckých a technologických zariadení.

V podobnom zmysle sa vyjadril aj hovorca jedného z dvoch vedeckých tímov, ktoré po tajomnej častici pátrali vo Veľkom hadrónovom urýchľovači Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) neďaleko švajčiarskej Ženevy.

"Je to predbežný výsledok, ale domnievam sa, že veľmi silný a veľmi solídny," konštatoval hovorca Joe Incandela na margo objavu Higgsovho bozónu, "božskej častice" ktorá zrejme zohrala kľúčovú úlohu pri vzniku vesmíru. Fyzici sa roky snažili detekovať stopy Higgsovho bozónu pri vysokoenergetických kolíziách častíc v LHC.

O najnovších objavoch sme sa rozprávali s vedcami - Pavlom Strižencom z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied a Tiborom Ženišom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Pozrite si aj tlačovú besedu vedcov z CERNu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok