Štiavnica nestratí spojenie s Bratislavou. Riešenie je len dočasné

TA3 TASR
30.5.2019 13:41

Autobusové spoje na trase Banská Štiavnica - Bratislava zostanú zachované do začiatku septembra tohto roka. Podľa banskoštiavnickej primátorky Nadeždy Babiakovej je dohoda výsledkom rokovaní mesta a Banskobystrického samosprávneho kraja s dopravcom SAD Zvolen.

Štiavnica nestratí spojenie s Bratislavou. Riešenie je len dočasné
SITA/Ľudovít Vaniher

Termín posunuli na september

Dopravca SAD Zvolen predtým avizoval, že spoje pozastaví v júni tohto roka na neurčitý čas. "Po závere z pracovného stretnutia a intervenovaní zo strany BBSK, ako aj vedenia mesta Banská Štiavnica o posunutí termínu pozastavenia diaľkových spojov na trase Banská Štiavnica – Bratislava, naša spoločnosť posunula termín pozastavenia týchto spojov na 1. september 2019," potvrdil dopravca.

Samospráva chce dovtedy hľadať riešenie, ako spoje udržať aj naďalej. Dôvodom rušenia spojov sú podľa dopravcu zvyšujúce sa náklady na prevádzku tejto linky. Podľa Babiakovej SAD Zvolen vyčíslila stratu na 35.000 až 75.000 eur. Keďže ide o diaľkovú linku, mesto ani kraj nemôže podľa Babiakovej zo zákona na takúto linku doplácať.

Obrátili sa na ministra dopravy

Preto sa primátorka so žiadosťou o dofinancovanie spojov obrátila na ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka. "Ak by ministerstvo nepomohlo, tak budeme riešiť spoj, ktorý by premával z Banskej Štiavnice do cieľovej stanice Nitra, kde by mali cestujúci možnosť prestúpiť buď na vlak, alebo autobus do Bratislavy," dodala Babiaková.

Hovorkyňa BBSK Marcela Glevická potvrdila, že BBSK rieši vzniknutú situáciu aj napriek tomu, že nie je objednávateľom diaľkovej dopravy v kraji, ani tieto linky nemôže nijako dotovať. Dôležitá informácia, ktorá podľa jej slov zo stretnutia pre BBSK vyplynula, je, že ľudia potrebujú diaľkovými linkami cestovať najmä do nemocnice v Leviciach a do školy v Nitre.

Rušenie linky je neprijateľné

"Odbor dopravy Úradu BBSK teraz analyzuje, aké sú možnosti v kompetencii kraja zabezpečiť obyvateľom Banskej Štiavnice lepšie naviazanie na vlakové spojenie a na prestupové spoje v Žiari nad Hronom a v Žarnovici," podotkla. Rovnako podľa jej vyjadrenia kraj nadviaže komunikáciu so susedným Nitrianskym krajom, či je možné zabezpečiť prímestské linky s presahom do Nitrianskeho kraja, aby bola zabezpečená obslužnosť pre ľudí cestujúcich práve do nemocnice a do školy a neboli navýšené výdavky na dopravu.

Podľa samosprávy je rušenie linky spájajúcej Banskú Štiavnicu s hlavným mestom neprijateľné. Babiaková poukazuje na to, že mesto je lokalitou UNESCO. Okrem toho spoje využívajú mnohí obyvatelia, ktorí cestujú za zdravotnou starostlivosťou do Levíc, Nitry či Bratislavy. Zrušenie spojov by malo podľa nej negatívny dosah aj na školy, keďže spoje využívajú študenti stredných škôl.

Mesto podľa Babiakovej rieši aktuálne aj situáciu s vlakovým spojením. Na rokovaní mestského zastupiteľstva informovala, že počas letnej turistickej sezóny by mali byť posilnené vlakové spojenia do mesta. "Budúci rok vyzerá nádejne aj zastavovanie rýchlika v Hronskej Dúbrave," uviedla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok