Na stretnutí sýrskej opozície vypukli bitky a pästné súboje

TASR
4.7.2012 07:12

Stretnutie roztrieštenej sýrskej opozície v egyptskej Káhire skĺzlo v utorok do bitiek a pästných súbojov, čo zasadilo ďalší úder západným lídrom, snažiacim sa o jednotný front proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Na stretnutí sýrskej opozície vypukli bitky a pästné súboje
SITA

Na stretnutí sa nevyriešilo ani mnoho názorových rozdielov medzi súperiacimi sýrskymi opozičnými skupinami, čo ešte viac komplikuje úsilie nájsť schodnú možnosť na vytvorenie vlády národnej jednoty. Jej členmi by podľa návrhu medzinárodného vyslanca Kofiho Annana mali byť predstavitelia Asadovho režimu aj opozície. Podľa OSN zabili Asadove sily už tisíce sýrskych civilistov a bojovníkov.

"Je to také smutné. Bude to mať neblahý vplyv na všetky strany konfliktu. Sýrska opozícia bude mať zlú povesť a demoralizuje to protestujúcich obyvateľov," povedal opozičný aktivista.

Stretnutie opustila sýrska kurdská skupina, čo vyvolalo zmätok a pobúrenie. Delegáti začali kričať "Škandál! Škandál!" Ženy plakali a muži si navzájom rozdávali údery. Personál hotela, kde sa stretnutie konalo, urýchlene odstraňoval stoly a stoličky, pretože bitky sa šírili na ďalšie a ďalšie skupinky účastníkov.

"Nevrátime sa na konferenciu a to je naše konečné slovo. Sme ľud, keďže máme jazyk a náboženstvo, ktoré nás charakterizujú," uviedol Muršid Mašúk, vedúci člen kurskej skupiny, ktorá zo stretnutia odišla.

Kurdi opustili stretnutie, lebo účastníci odmietli schváliť bod, že kurdský ľud musí byť uznaný. "Je to nespravodlivé a už sa nenecháme odsúvať na okraj," vysvetlil Abdal Azíz Usmán z Národnej kurdskej rady.

Výbuch trval iba niekoľko minút a niektorí tvrdili, že k nemu došlo zámerne, aby sa Kurdi dostali na televízne obrazovky.

Povstanie proti Asadovi trvá už 16 mesiacov, ale sýrske nesúrodé náboženské a etnické skupiny sa nedokážu spojiť pod jednotným vedením, čo ešte viac opozícii sťažuje, aby si získala uznanie medzinárodného spoločenstva.
Predstaviteľ Ligy arabských štátov (LAŠ), ktorá stretnutie zorganizovala, povedal o opozícii: "Sú takí rozdielni, chaotickí a navzájom sa nenávidia."

V záverečnom jednostranovom vyhlásení, ktoré prečítal sýrsky opozičný líder Kamál al-Labwání, sa uvádzalo:
"Všetci účastníci konferencie sa zhodli, že politické riešenie sa musí začať pádom režimu, ktorý reprezentuje Bašár Asad a ikony jeho moci, a tiež výzvami na okamžité zastavenie násilia páchaného sýrskym režimom."

Líder dodal, že opozičné skupiny sa zhodli na "dôležitosti zachovať civilný mier a národnú jednotu". Niekedy je však ťažké nájsť ducha "národnej jednoty", keď Kurdi na protest odchádzajú a vedú sa hádky o tom, ako najlepšie vytvoriť jednotný front proti Asadovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok