Konečne v Kyjeve. Vyhostený Saakašvili sa vrátil na Ukrajinu

TA3 TASR
29.5.2019 19:27

Bývalý gruzínsky prezident a exgubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti Michail Saakašvili, ktorému vrátili ukrajinské občianstvo, pricestoval v stredu do Kyjeva. Letecky sa tam dopravil z Varšavy.

Konečne v Kyjeve. Vyhostený Saakašvili sa vrátil na Ukrajinu
SITA/AP

Privítali ho stúpenci i novinári

Saakašviliho privítali na letisku Boryspiľ jeho stúpenci i novinári. Ešte pred odletom oznámil, že od konzula vo Varšave dostal potrebné doklady pre návrat. Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vrátil Saakašvilimu ukrajinské občianstvo. Saakašvili sa za vrátenie občianstva poďakoval.

Saakašviliho Hnutie nových síl ide aj do predčasných parlamentných volieb, ktoré sa na Ukrajine uskutočnia 21. júla. Podľa agentúry TASS o tom informoval jeden z vodcov hnutia David Sakvarelidze. Dodal, že pre účasť v predvolebnej kampani je nutné, aby Saakašvili pricestoval na Ukrajinu. Saakašvili ešte začiatkom mája tvrdil, že sa chce vrátiť na Ukrajinu a že by rád pomáhal novozvolenému prezidentovi Zelenskému.

Saakašvili v rokoch 2015 a 2016 pôsobil ako gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti. Do tejto funkcie ho vymenoval vtedajší prezident Petro Porošenko, s ktorým sa však neskôr rozišiel. V roku 2017 gruzínskemu exprezidentovi odobrali ukrajinské občianstvo a z krajiny ho vyhostili. Stal sa tak človekom bez občianstva, keďže už dva roky predtým prišiel o občianstvo aj vo svojom rodnom Gruzínsku. Po vypovedaní z Ukrajiny sa zdržiaval v Holandsku.

Označil ho za schopného diplomata

Zelenskyj sa ešte počas predvolebnej kampane vyjadril o Saakašvilim pochvalne. Gruzínskeho exprezidenta označil za skvelého a schopného diplomata, ktorý by podľa neho mohol získať dôležitú úlohu v rámci ukrajinskej vlády. Vyslovil sa pritom za to, aby bolo Saakašvilimi vrátené občianstvo Ukrajiny.

Saakašvili, ktorý bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004 - 2007, vyhlásil v rozhovore pre televíznu stanicu Belsat, že jeho dlhodobou prioritou zostáva Gruzínsko. V súčasnosti chce podľa vlastných slov konsolidovať gruzínsku diaspóru po celom svete a časom má v úmysle vrátiť sa aj do Tbilisi. V Gruzínsku ho však odsúdili na tri roky väzenia za prekročenie prezidentských právomocí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok